7
Mayıs
2024
Salı
SİNOP

Modern Evliya Çelebi Sinop'ta

Balıkesir’in Gönen İlçesi’ne bağlı Ulukır Köyü’nde çiftçilik yapan 30 yaşındaki Cengiz Çakmak, Evliya Çelebi gibi diyar diyar gezerek, seyahatname yazıyor.

Hazırlamayı düşündüğü seyahatnameye kaynak oluşturması amacıyla Rize’ye gitmek üzere yaya olarak Gönen’den yola çıkan seyyah Çakmak, yola çıkmasının ardından, 38 gün sonra Sinop’un Türkeli İlçesi’ne ulaştı. Cengiz Çakmak, Türkeli Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım’ı makamında ziyaret ederek, seyahatnamesi için ilçe hakkında bilgi aldı.

Sırtında taşıdığı çadırı ve asası ile tam bir seyyah olan Cengiz Çakmak, 7 yıldır belirli zamanlarda yaya olarak seyahate çıkarak, seyahatnamesini tamamlamaya çalıştığını belirterek, "Şuana kadar yaklaşık 10 bin kilometre yol katederek, çok sayıda kentte gitmeyi başardım. Gezdiğim kentlerin kültürel yapısı ve sosyal yaşantısı hakkında vatandaşlarla görüşerek notlar alıyor ve seyahatnameme bunları ekliyorum. Bu yılki seyahatim kapsamında şuana kadar Rize’ye gitmek üzere 600 kilometre yol yürüdüm. Amacım, 15 Mayıs’a kadar Rize’ye ulaşmak. Modern hayatın köy ve kent yaşamındaki kültürel etkilerini eserimde yansıtmayı hedefliyorum’’ dedi.

Sırtında taşıdığı eşyaların 25 kilogram olması nedeniyle günde ortalama 35 kilometre yürüyebildiğini kaydeden gezgin Cengiz Çakmak, en kısa zamanda Kabe-i Muazzama’ya gitmek için yürüyüşe başlayacağını da söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 15:56:54
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 16:52:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?