3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Saltık Gazi'nin türbesi Durağan'da mı?

Üç kıtaya hükmeden Osmanlı'nın kuruluşunun mimarlarından olan büyük cengaver Saltık Gazi'nin türbesi Sinop'un Durağan ilçesinde bulundu.

Şu ana kadar izine rastlanamayan, ancak Sinoplu olduğu bilinen sayılı Türk destan kahramanlarından Saltık (Saltuk) Gazi'nin izlerini süren araştırmacılar, net verilere ulaştı. Bir ziraat mühendisi tarafından tarla kontrolü sırasında bulunduğu belirtilen türbenin tarihe ışık tutması bekleniyor.

İlçeye bağlı Yağbasan köyüne fiğ tarlalarını kontrol etmek için görevli olarak gittiğinde bazı vatandaşların tarlalarının bulunduğu mevkinin "Sarı Saltık" olduğunu söylemeleri üzerine bölgede araştırma yapan Ziraat Mühendisi ve araştırmacı İbrahim Irmak, önemli bir tarihi mirasın kapısını araladı.

Saltık Gazi'nin yedi düvele meydan okuyan, Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında en önemli isimlerinden biri olduğunu belirten İbrahim Irmak, "Geçen aylarda Sinop'ta üst düzey bir katılımla sunumu yapılan kahramanlık ve fetihlerle dolu Saltık Gazi Destanı Kitabı'nı duymuştum. Kitabı edinerek bilgilerini çoğalttık. Kitabı okur okumaz yazar Prof.Dr.Necati Demir ile irtibata geçtim ve kendisine daha önce incelediğim Yağbasan köyünde bulunan Sarı Saltık mevkii ve türbesinden bahsettim. O da bana, Saltık Gazi'nin Sinoplu olduğunun bilindiğini ancak Sinop'ta izine bugüne kadar rastlanmadığını belirterek Durağan'da yer alan Sarı Saltık mevkii ve Sarı Saltık Türbesi'nden çok heyecan duyduğunu söyledi. Birçok yerde Sarı Saltık Gazi'nin Türbesi bulunuyor ancak bir çok kaynağa göre Saltık Gazi öldüğünde memleketine gömülmek ister ve ölümünden sonra bu vasiyeti yerine getirilir. Biz bu türbenin Saltık Gazi'ye ait olduğuna inanıyoruz" dedi.

Bu arada, defineciler tarafından defalarca kazılarak tahrip edilen Sarı Saltık Gazi'nin türbesinin acilen onarılması ve koruma altına alınması gerektiği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 14:51:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?