5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Sarıçamlar kurtarılacak

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Boyabat ilçesinde sarıçamlarda tespit edilen kurumalar sonrası çalışma başlatıldı.

Çalışma kapsamında mantar hastalığı nedeniyle hastalığa yakalana bin 500 metreküplük sarıçam kesilerek bölgeden uzaklaştırıldı.
Edinilen bilgiye göre, Sinop Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü, Karageriş Orman İşletme Şefliği'nin sorumluluk alanındaki sarıçamlarda kurumalar tespit edildi. Söz konusu kurumaların nedenlerinin araştırılması için, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Salih Maden, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Dr. Seçil Akıllı, Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Kadri Topcu ve Karageriş Orman İşletme Şefi Yavuz Selim Sağlam'dan müteşekkil bir araştırma ekibi oluşturulduğu bildirildi.
Ekip tarafından yapılan inceleme sonucunda; sarıçam ağaçlarının gövdelerinde önce herhangi bir çürümenin olmadığı, kesildikten sonra ise dipten 1.5-2 metre kadar olan kısımlarda kabuk altı fungus (mantar) istilası olduğu gözlendiği belirtildi. Konuyla ilgili bilgi veren Orman Bölge Müdürü Rahmi Demir ise bu istilada Armilleria kök çürüklüğü mantarının neden olduğu yelpaze benzeri miselyum gelişmesi saptandığını söyledi. Demir, "Bu mantar, kabuk altı iletim demetlerini tahrip ederek ağaçların su alımını engellemekte ve kısa sürede ölümüne yol açmaktadır. Bu hastalığa en hassas ağaçlar sarıçamlar olup, karaçam ağaçları bu hastalığa yakalanmamaktadır" dedi. Demir ayrıca, mantar nedeniyle hastalığa yakalanan bin 500 metreküplük sarıçam ağacının, hastalığın diğer ağaçlara bulaşmasını önlemek için kesilerek sahadan uzaklaştırıldığını sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 12:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?