3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sarıkum Gölü kaç yaşında?

Sinop'un merkez Karakum köyünde bulunan ve 1987 yılında tabiatı koruma alanı ilan edilerek koruma altına alınan Sarıkum Gölü'nün yaşının tespiti için çalışma başlatıldı.

100'ü aşkın kuş çeşidine ev sahipliği yapan ve Türkiye'nin ender alanlarından biri olan doğa harikası Sarıkum Gölü'nün geçmişi hakkındaki çalışmanın ilk ayağının tamamlandığını belirten Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Sungur, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Amerika Plymouth State Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmanın tamamlanmasıyla gölün tarihiyle ilgili uzun dönemli bilgiye ulaşılacağını söyledi.

Sungur, "14-20 Temmuz 2008 tarihleri arasında göl ile denizin bağlandığı kanaldan kısa karotlar, gölün ana kısmındaki en derin yerinden iki farklı kısa karot ve bir uzun karot alınmıştır. Uzun karot almak için gölün orta yerine 2x2 metre ebadında bir platform kurulmuştur. Gölün denizle birleştiği yerde ortalama derinlik yaklaşık bir metreyi bulurken, gölün ortasında ise bir metredir. Bu çalışmayla sedimandaki inorganik materyalin denizden ya da gölden geldiği söylenebilecektir. Ayrıca gölün oluşumu, karayel rüzgarları ile bariyer oluşumu ve gölün yaşı hakkında bilgi sahibi olunacağı gibi gölün geçmişteki yapısının daha çok tatlı su kaynaklı mı yoksa deniz suyu kaynaklı mı olduğu ve Karadeniz'de geçmişte büyük fırtınalar olup olmadığı ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Sungur, biri Amerikalı iki bilim adamı tarafından sürdürülen çalışmalarda sonucun, alınan örnekler laboratuvarda incelendikten sonra ortaya çıkacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 17:41:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?