5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Selçuklu Camisi açıldı

Karadeniz sahilindeki tek, Kuzey Anadolu'da da en büyük Selçuklu Camisi olan 795 yıllık Alaaddin Camii, yapılan restorasyon ardından törenle ibadete açıldı.
 

Sinop'un fethinden sonra 1214'te yapılan ve 1268 yılında Süleyman Pervane tarafından tekrar onarılarak günümüze kadar çeşitli zamanlarda onarım gören Alaaddin Camisi, 15 ay önce Vakıflar Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alınmıştı. Yapılan çalışmalarla birlikte caminin, çeşitli dönemlerde sıva ve boyayla kapatılan birçok işlemeleri de gün yüzüne çıkartıldı.


1.7 milyon TL'ye mal olan restorasyon çalışmaları ardından bugün cuma namazının ardından 595 yıllık tarihi cami, törenle açıldı. Törende konuşan İl Müftüsü Ahmet Faruk Kuluş, Kuzey Anadolu'daki en büyük Selçuklu eserlerinden birisi olan Alaaddin Camisi'nin, 1267, 1385 ve 1861 tarihlerinde ciddi restorasyonlar gördüğünü hatırlatarak, caminin 150 yıllık süreçte ciddi bir restorasyona alınmadığını söyledi. Kuluş, "Şu anda camimizin çok büyük bir restorasyon geçirdiği kanaatindeyiz. Çok güzel bir çalışma
oldu. Eski şekline yani Asar-ı Kadime dediğimiz eski eser şekline tam anlamıyla kavuştu. Camimizin kendisiyle birlikte avlusu da farklı nezih bir mekan haline geldi. Restorasyon çalışmaları 15 ay sürdü" dedi.


Vakıflar Samsun Bölge Müdürü Muhsin Öztürk ise Alaaddin Camisi'nin Karadeniz sahilindeki tek Selçuklu eseri olduğunu söyledi. Öztürk, "Sinop'ta 24 tane vakıf eseri var. Bunlardan 14'ü onarıldı. Diğer 10'unun da onarılmak üzere planı programı yapıldı. Alaaddin Camii, Karadeniz sahilinde tek Selçuklu eseri, 1.5 yıl gibi kısa süre içerisinde camimiz restore edilerek ibadete bugün itibariyle sunuldu. Hayırlı olmasını diliyoruz" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından davetliler ve vatandaşlar camiye alındı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla açılış programı sona erdi. Törene Vali M. Hakan Güvençer, AK Parti Sinop Milletvekilleri Abdurrahman Dodurgalı ve Kadir Tıngıroğlu, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Demirel, AK Parti Sinop İl Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 18:31:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?