3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sigara kanseri tetikliyor!

Sinop Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserden, sigara kullanmama, sağlıklı beslenme ve egzersiz yoluyla korunulabileceğini söyledi.

Kanser ve kanserin nedenleri konusunda bilgi veren ve hastalığın yüzde 30'unun sigaraya bağlı kanser vakaları olduğuna dikkat çeken Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, "Kanser dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğünü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeni ile önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Sağlıklı beslenme ve egzersiz, tütün kullanmamak, ultraviyole ışınlardan uzak durmak halinde kanserlerin yüzde 43'ünden korunmak mümkündür. Tütün kullanımının başta akciğer kanseri olmak üzere sindirim sistemi, böbrek kanserleri, kalp ve solunum sistemi rahatsızlıkları da dahil birçok hastalığa neden olduğu ve kanserin yüzde 30'unun tütün kullanımına bağlı olduğu görülmektedir. Dünya kanser gününün uluslar arası kanser savaş örgütü (UICC) tarafından belirlenen bu yılki teması 'çocuklar için sigarasız bir çevre' olarak belirlenmiştir. Hedef dünyada 700 milyon çocuğun sigara dumanı ile kirlenmiş hava soluduğuna dikkat çekilerek yetişkinleri ve ebeveynleri çocuklarla birlikte bulundukları ortamları sigaradan arındırma sorumluluğuna yönlendirmek olacaktır" dedi.

Kapalı alanlarda çocukların maruz kaldıkları tütün ürünleri ve sigara dumanının onların pasif içici olmalarına sebep olduğunu kaydeden Dr. Güre, sigaranın hem çocukluk hem de erişkinlik yıllarında ciddi sağlık risklerini beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 14:05:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?