3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sinop: Son taka müzelik oldu

Artık neredeyse tarih olan ve Sinop’ta ayakta kalabilen en son Karadeniz Takası, bir kitabe eşliğinde koruma altına alınarak ölümsüzleştirildi. Sinop’a gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük merakla inceledikleri Karadeniz Takası, bir o a kadar çocukların da ilgisini çekiyor.
Eski bir takanın onarılarak konulduğu alanda, Karadeniz Takası’nın özelliklerini tanıtan ve eski yelkenli takaları andıran mermer kitabe konuldu.


Takanın tanıtıldığı kitabede ise şöyle deniliyor:


"Taka; çektirme ve alamama kayıkları gibi Karadeniz’e özgü tekne tiplerinden biridir. Balıkçılıkta ve genellikle yük taşımacılığında, Sinop’ta ise yakın tarihlere kadar çakıl taşımacılığında kullanılmıştır. Başı göğüslü, bodoslaması gagalı, kıçı aynalı, eskiden yalnız yelkenle, 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren ise motor-yelkenle yürütülen takalar, genellikle kırma direkli, Latin armalı, yapımında kestane ve meşe ağacı kullanılan sağlam gövdeli, özgün formlu Karadeniz tekneleridir. Denizlerimizin bu son takası Sinop Belediyesi, Sinop Balıkçılık Kooperatifi ve Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulübü (SKY) işbirliği ile koruma altına alınmıştır."

iha-sinop
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 12:28:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?