3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sinop zeytini hayat buluyor

Yüzyıllar önce Sinop ekonomisine büyük katkı sağlayan 'Sinop zeytini'nin tekrar üretilmesi için çalışma başlatıldı.

Sinop Valiliği koordinesinde başlatılan çalışma kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, alınan numuneleri Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi.

Yüzyıllar önce Sinop'tan gemilerle zeytinyağı ihraç edildiği belirtilirken, Osmanlı döneminde saray mutfağında Sinop zeytinin kullanıldığı iddia ediliyor. Sinop'ta zeytin ağaçlarının yoğunluğu nedeniyle 'Zeytinlik' ismi verilen bölgede ise şu anda beton binalar yükseliyor. Sinop zeytininin tekrar ayağa kaldırılması yönünde çalışma başlattıklarını dile getiren Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, konunun uzmanlarca araştırıldığını söyledi.

Vali Ahmet Cengiz, "Sinop'ta daha önce zeytin üretilmiş. Zeytinin verimliliği, yağ oranı konusunda şu anda fikrimiz yok. Dolayısıyla burada bir potansiyel var gibi gözüküyor. Zeytin çok kalıcı bir bitki. Bunu geliştirebilirsek, Sinop için güzel sonuçlar alınır. Arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışıyor. Şu anda numuneler alındı. Ocak ayında gelecek sonuç bekleniyor. Gelecek sonuca bağlı olarak çalışmalarımıza yön vereceğiz" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ali Ural, eski devirlerde Sinop zeytininin büyük üne sahip olduğunu söyledi. Ali Ural, "Osmanlı sarayının zeytinin ve zeytinyağının Sinop'tan gittiği söyleniyor. Özellikle Sinop merkez ve Gerze hattı o dönemlerde büyük rol oynuyor. Biz kurum olarak şu anda hangi çeşitlerin Sinop'a uygun çeşitler olduğuna ilişkin çalışıyoruz. Buradan daha önce de İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'ne muhtelif toprak numuneleri gönderdik. Toprağa uygun fidanlama yapmak için çaba sarf ettik. Birkaç deneme bahçesi kuruldu. Henüz daha verim vermediği için hangi çeşidin uygun olduğu netleşmedi. Ayrıca Gerze'de köklendirme ünitesi yapıldı. Bunla ilgili zeytin fidanı dağıtımı yapılacak. İl Özel İdaresi tarafından da zeytincilik projesi kabul gördü. 19 bin TL civarında bir para çıktı. 2012 yılı içerisinde fidan dağıtımı yapılacak" diye konuştu.

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül de Sinop zeytininin kalitesine dikkat çekti. Başkan Ergül, "Sinop, zeytincilik konusunda oldukça uygun bir bölge. Eski Sinop evlerinin bulunduğu yerde, her evin bahçesinde zeytin ağaçları olurdu. Yani insanlar zeytin ihtiyaçlarını kendileri karşılarlardı. Burada yetişen zeytin, pazarda satılan zeytinlerden çok daha kaliteliydi. Pazardaki zeytinin çekirdeği büyük olur. Ama Sinop zeytininin çekirdeği çok incedir. Bence konunun daha iyi araştırılması lazım ve eski Sinoplularla bunun görüşülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ise, "Gerze ve Sinop'ta yetişen zeytin özel bir zeytin. Ege bölgesinin zeytin fidelerinin getirileceğini duyduk. Bu bölgemize ne kadar uyum sağlar bilemiyorum. Ama bizim Gerze ve Sinop'ta yetişen zeytin, sadece Girit Adası'nda yetişen bir zeytin türü" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2011 Salı 14:43:31
Güncelleme :19 Kasım 2011 Cumartesi 18:41:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aslan IP: 82.231.126.xxx Tarih : 17.11.2011 23:22:50

Zeytin agacinin yetistigi iklim sartlari hakkinda fazla bilgim olmamasina ragmen, Sinop'un "zeytinlik" olarak adlandirilan kuzey ruzgarlarina kapali bolgesinin narenciye, kaktus ve diger Akdeniz bitkilerinin yetistirilmesine uygun dar bir alan oldugunu ve zeytin ve diger bitkilerin bu alan disinda yetismeyecegini dusunmekteyim. Zeytinlik ise cirkin bir yapilasmanin ornegini olusturmaktadir. Gerze icin de ayni durum. Karadenizin diger kisimlari kuzey ruzgarlarina tamamen acik olup, bu tur bitkilerin yetistirilmesine uygun degildir. Ama yine de Nasreddin Hoca'nin gole yogurt mayasi katmasi gibi, denemeye deger. "Ya tutarsa?"