5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Sinop'a uygun buğday çeşitleri

Sinop İl Tarım Müdürlüğü tarafından bölgeye uyumlu, verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı buğday çeşidinin tespit edilmesi amacıyla deneme üretimine başlandığı bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren İl Tarım Müdürü Sıddık İpek, denemenin sonuçlarına göre Sinop'ta en yüksek verimi veren çeşidin tohumluğunu çiftçilerin kullanımına sunacaklarını söyledi.

Durağan ve Saraydüzü ilçelerinin buğday ekim alanlarında yaygın olarak cumhuriyet çeşidinin ekildiğini hatırlatan İpek, "İlimiz Boyabat ilçesi Maruf köyünde, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği 'sakin' çeşidi, Trakya Tarımsal Araştırma'nın geliştirdiği 'Gelibolu', 'pehlivan' ve 'Tekirdağ' çeşitleri ile birlikte 'cumhuriyet' çeşidinden oluşan deneme kuruldu. Yüksek verimli hastalık ve zararlılara dayanıklı, ilimiz toprak ve iklim özelliklerine uygun çeşidin tespit edilmesi amacı ile kurulan denemenin sonucunda hasat edilen buğday çeşitlerinin verim değeri tespit edilecek. Hasat esnasında teknik elemanlar ve çiftçilerin katılacağı tarla günü yapılacaktır. Bu denemelerin yapılmasındaki diğer amaç ise, denemenin sonuçlarına göre ilimizde ekim alanı olarak ilk sırada yer alan bu ürünleri yetiştiren çiftçilerimizin en yüksek verimi veren çeşidin tohumluğunu kullanmalarını sağlamaktır. Geçen yıl merkez ilçeye bağlı Yalı köyünde sahil kuşağına uygun buğday denemesi kurulmuştu. En yüksek verimi Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği 'Canik' çeşidi en yüksek verimi vermişti. Bu yılki çalışmamızın amacı ise iç kesimde kalan ilçelerimize uygun çeşitleri belirlemektir. Önümüzdeki yıllarda yöremize uygun olarak tespit edilen bu çeşitler çiftçilere tavsiye edilecektir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 15:34:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?