3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sinopale'ye kimler katılıyor?

Açık ve kapalı alanlarda sergiler, yerleştirmeler, interaktif program ve performansları kapsayan 'Sinopale 2. Uluslararası Sinop Bienali' başladı.

Türkiye'de sadece İstanbul, Sinop ve Çanakkale'de 2 yılda bir düzenlenen kültür etkinliği bienallerden biri olan Sinopale, Tarihi Sinop Cezaevi'nin çocuk ıslahevi bölümünde düzenlenen törenle verildi.

5 Eylül tarihine kadar sürecek olan ve dünyaca ünlü 22 yabancı ve Türk sanatçının içerisinde yer aldığı "Sinopale 2, Uluslararası Sinop Bienali" Informal Görgün Network ve Avrupa Kültür Derneği tarafından Sinop Belediyesi'nin himayesinde organize ediliyor.

Sinopale'nin açılış kokteyline Sinop Valisi Zeki Şanal, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Hollanda'nın İstanbul'daki Başkonsolosu Onno Kervers, Belediye Başkan Vekili Bülent Oktay ile çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta Türkçe ile başladığı konuşmasını İngilizce tamamlayan Başkonsolos Onno Kervers, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu olarak Sinopale'yi destekleyen kurumlar arasında yer almaktan dolayı mutluğunu ifade etti.

Kervers, "Türkiye-Hollanda kültürel ilişkileri çok eskilere dayanmaktadır. Yaklaşık 400 yıldır süren karşılıklı ticari ilişkilerimizin etkisi de bunda büyük rol oynuyor. Gerek Ankara'daki konsolosluk görevlisi arkadaşlarımız, gerekse İstanbul konsolosluğu olarak kültürel ilişkilerimizin geliştirilmesi yönünde büyük çaba sarf etmekteyiz. Farklı sanatsal ifadeler ve düşüncenin özgürlüğü, çoğulcu bir demokratik toplumun gelişmesi için çok çok önemli bir araçtır. Günümüzde globalleşen dünyamızda, kültürel işbirliği bundan dolayı çok önemlidir. Sinopale gibi kültürel etkinlikler,
kültürlerarası diyalog açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

Dünyanın birçok ülkesinden sanatçıların Sinopale 2. Uluslararası Sinop Bienali'ne katıldığını belirten Sinopale Sanat Yönetmeni Prof. T. Melih Görgün, "Temel düşüncesi tabanından gelişen Sinopale, yerel ve bölgesel düşünceyi uluslararası bir dile dönüştürerek, dünya kültürüne katkıda bulunmaktadır. Bu tür etkinlikleri uluslararası alanda değerli kılan da budur. Sinopale 2, diğer bienallerden farklı olarak kentte yaşayanların da üretim sürecine katılacakları bir sanat etkinliği olarak hayata geçirilmiştir. Sinopale sanatsal bir sivil toplum etkinliğidir. İkinci Sinop Bienali'nde sanatçılar, halkın katılımıyla gerçekleştirdikleri atölye çalışmalarında, bir yandan yerel sorunların uluslararası dilde ifade bulmasını sağlarken, diğer yandan değerlerine sahip çıkma bilinci oluşturmayı ve uluslararası gündemde olup yerelin fark etmediği konulara dikkat çekmeyi amaçladılar" diye konuştu.

Sinop Valisi Zeki Şanal ise, özellikle Tarihi Sinop Cezaevi ile diğer kültürel yapıların uluslararası kültürel bir etkinlikte mekan olarak kullanılmasının Sinop'un tanıtımında önemli rol oynayacağını söyledi.

Açılışta ayrıca sanatçı Beral Madra tarafından Sinopale 2.Uluslararası Sinop Bienali'nin temasını teşkil eden 'Şeylerin Yeni Düzeni' konsepti hakkında katılımcılara bilgi verildi. Sinop Bienali'ne katılan sanatçılar ise şunlar: "Metahaven, Adrien Tirtiaux, Collabor.at, Roland Stratmann, Atılkunst, Dejan Kaludjerovic, Johannes Vogl, Rob Sweere, Marielle Videler, Burçak Konukman, Roza El Hassan, Jamie McMurry, Carlos Pina, Maria Cosmes, Julie Upmeyer, Ina Stockem, Hülya Karakaş, Renan Koen, Yeşim Endes, Burcu Dayanıklı, Serkan Avar, Ceren Aksungur."

iha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 14:51:09
Güncelleme :17 Ağustos 2008 Pazar 15:03:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?