25
Nisan
2024
Perşembe
SİNOP

Sinope Sempozyumu başladı

Sinop Valiliği ve Ankara Bilkent Üniversitesi ile Sinop Belediyesi'nce Sinop'ta 15 yıllık süreçte gerçekleştirilen arkeolojik kazıların sonuçlarının ele alınacağı "Uluslararası Sinope Sempozyumu" bugün başladı.

Sempozyuma 11 ülkeden 27 arkeolog, araştırmacı ile Türk ve yabancı akademisyenler katılıyor.
Sinop bir çok ülkeden arkeoloğun katıldığı uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. Sempozyum bugün Vali M. Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Baki Ergül'ün de katılımıyla Sinop Polisevi'nde başladı. Sempozyumun ilk gününde İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez, 1996'dan bu yana 'Sinop Bölgesel Arkeoloji Projesi'ni yürüten Kaliforniya Devlet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Owen Doonan, Teksas Sulaı Arkeoloji Enstitüsü'nden Cheryl Ward ve Fransa'dan Doç. Dr. Claire Barat izleyenlere sinevizyon eşliğinde 15 yıllık kazı çalışmalarıyla ilgili sunumlar yaptı.


Sempozyumun Sinop için önemine değinen Vali M. Hakan Güvençer, "Sinopumuzda özellikle son 15 yıllık periyotta yapılan arkeolojik kazıların toplu değerlendirilmesi yapılacak. Sempozyumda çok değerli bilim insanları mevcut. 3 gün sürecek olan sempozyumda hem 15 yıllık süreçte ortaya çıkan veriler kıymetlendirilirken, Sinop'un tarihi derinliğine de inilmiş olacak. Sempozyum sonrası ortaya çıkan bilimsel kriterler kitap haline getirilecek" dedi.
Belediye Başkanı Baki Ergül ise Sinop'un süreç içerisinde yapılan yanlış uygulamalar yüzünden bir çok tarihi değerin yok edildiğini sempozyumda gözler önüne serildiğini söyledi. Baki Ergül, "Biz Sinop'u yüzyıllardan beri çok hor kullanmışız. Burada eski resimlere baktığımızda bile anlıyoruz. Eskinin daha güzel olduğunu görüyor ve söylüyoruz. Gelişmemizi sağlarken, değerlerimizi yok etmememiz lazım" dedi.


İl Kültür Müdürü Hikmet Tosun da sempozyumun Sinop için önemli artıları olduğunu söyledi. Tosun, "Günümüze kadar 45'e yakın kazı gerçekleştirilmiştir. Bu da tarihin gün yüzüne çıkartılması bakımından çok önemli. Bu çalışmaların yoğunluğundandı ki, Sinop Arkeoloji Müzesi 2010 yılında yapılacak olan Avrupa Müzeler Yarışması'na Türkiye'den tek aday müze olarak gösterilmiştir. İlimizin böyle bir organizasyona ev sahipliği yapması ve buradan çıkacak sonucun kitap haline getirilmesi ilimiz için büyük artılara
neden olacaktır" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 18:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?