3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sinoplular duvara çivilendi

"Sinopale 2. Uluslararası Sinop Bienali" kapsamında kent merkezinde Türk ve yabancı sanatçılar tarafından gerçekleştirilen ilginç performans gösterilerini vatandaşlar ilgi ve şaşkınlıkla izledi.


Açık ve kapalı alanlarda sergiler, yerleştirmeler, interaktif program ve performansları kapsayan 'Sinopale 2. Uluslararası Sinop Bienali' ilginç performans gösterileriyle sürüyor.

16 Ağustos 5 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Sinopale 2'nin performans gösterileri, etkinliğin son günlerinde zirve yaptı. Vatandaşlar, kentin farklı noktalarında bir anda karşılarına çıkan gösterileri gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemedi. Cami önünde şişme botta boşa kürek çeken gençler, duvara çivilenen insanlar ve nefret duygularını ateşle yakmak isteyen sanatçıları gören Sinoplular, gösterileri ilgi ve şaşkınlıkla izledi.


Sinop Bienali'nin son gösterileri Sinopale Sanat Yönetmeni Melih Görgün tarafından Kuratör olarak Almanya'dan Türkiye'ye davet edilen Nezaket Ekici'nin organizesinde gerçekleştirildi. Etkinliklerin ilki Tersane Camii önünde Ata Türk ile Bayram Altınbilezik tarafından hazırlanan "Küresel Isınmaya Hazırlık" adlı performans oldu. Performans kapsamında cami önüne yerleştirilen şişme botta, kürek çekiyor gibi hareket eden sanatçılar çevreden geçen vatandaşların ilgi odağı oldu. Tarihi Yalı Kahvesi önünde Beste Durmuş tarafından sergilenen "Sinop'un Nefreti" konulu performans kapsamında nefret ettikleri şeyleri kağıtlara yazan vatandaşlardan kağıtlar toplanarak topluca yakıldı. Bu sırada nefretlerini yazarak yakan vatandaşlar defalarca "nefret" diye bağırarak, nefretlerinden kurtulmaya çalıştı.


Nezaket Ekici ile birlikte Sinopale'ye katılan İspanyol Maria Cosmes ve Carlos Pina adlı iki sanatçıda birbirinden ilginç gösteriler yaptı. Maria Cosmes gönüllü vatandaşların ellerine eldiven giydirerek onları duvara çiviledi. İnsan birlikteliğinin ve birlik olmanın önemine işaret için yapılan gösteri vatandaşların şaşkın bakışları arasında gerçekleşti. Çivilenen vatandaşlar ise sanatçının isteği üzerine uzun süre çığlık attı. Sanatçı gösteri sonunda kendisini de diğer vatandaşların yanında duvara
çivilettirdi. Tarihi Sinop Cezaevi'nde ise Carlos Pina adlı sanatçı "Üç Kırmızı Bayrak" adlı performans gösterisi sundu. Sanatçı daire içine aldığı ve ülkeleri temsil eden silahların ortasında onlarca kırmızı mum yaktı. Yanan mumların erimesi sonucu akan ve kanı andıran kırmızı sıvı silahların arasına sızdı. Gösteri izleyenler tarafından uzun süre alkışlandı.


Sanatçı Nezaket Ekici, gösterilerin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Sanat ve performans birlikteliğini Türk insanına alıştırmak istediklerini belirten Ekici, "İnsanlar anlasın anlamasın önemli değil. İnsanımız bu farklılığı yaşamış olsun istedik ve hedefimize ulaşıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 11:01:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?