3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sinop'ta dalgalara istihkam duvarı

Ortaçağ'da surlarla çevrili olan Sinop kent merkezinin batı taraftaki girişini oluşturan ve Karadeniz'in hırçın dalgaları nedeniyle tahrip olmaya yüz tutan tarihi Kumkapı ve kalelerini korumak için denize yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda istihkam duvarı yapılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, söz konusu projenin Ulaştırma Bölge Müdürlüğü tarafından 2008 yılı programına alındığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Sinop kale ve surlarının restorasyonunun yıllara sari olarak yapılacağını, Kumkapı bölümünde ise mülkiyet sorunu yaşandığını hatırlatan Hikmet Tosun, "Karayolları, belediye ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün ortaklaşa yaptığı çalışmayla bu bölgenin bakanlığa tahsisi gerçekleştirildikten sonra, burada restorasyonuna başlanacaktır.Ancak restorasyondan önce yapılması gereken, İl Özel İdaresi yani eski Köy Hizmetleri Müdürlüğü binası önünden başlayarak Öğretmen Okulu'na kadar olan bölüme deniz istihkam duvarının yapılmasıdır. Karadan 30 metre ilerden geçecek olan istihkam, Kumkapı kale ve surların korumaya yöneliktir" dedi.


Hal yerinin arkasında bulunan binaların da açık deniz dalgalarının tehdidi altında olduğunu kaydeden Tosun, "Yöre vatandaşları çeşitli bakanlıklara müracaat ederek can ve mal güvenliği konusunda önlem istemişlerdir. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü 2008 yılı programına aldığı bu projenin kurul kararı alınmıştır. Su altı arkeologlarına yaptırdığımız tarama çalışması neticesinde, kurula sunulan projeler tasdik görmüştür. Kumkapı kale ve surlarının restorasyonu ve istihkam projeleri birbirleri ile ilintili olarak ele alınacaktır. Kumkapı ile ilgili palyatif önlemler sonuç vermeyecektir. Esaslı bir restorasyon gerekmektedir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 23:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?