3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sinop'u terketmeyen kuğular

Yaklaşık 3 yıl önce Sibirya'dan Afrika ülkelerine göç ederken Sinop Limanı'na sığınan kuğular Sinop'tan ayrılamadı.


Kış aylarında hava şartları nedeniyle birçok göçmen kuşun sığındığı doğa harikası Akliman sahilinde, göç yolunu kullanan gruptan ayrılan yaklaşık 15 kuğu uzun süredir Sinop'ta yaşıyor.

Kuğuların yaralı olduklarından uçamadıkları için bölgede kaldığı ve yaralarının iyileşmesi ardından da bölgeyi çok sevdikleri için göç etmedikleri tahmin ediliyor. Sinopluların büyük ilgisiyle karşılaşan kuğular, meraklı vatandaşlar tarafından balıkla besleniyor.

Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Yusuf Kadı, bazı kuş türlerinin havaların soğumasıyla kuzey bölgelerden daha ılıman olan güneye göç ettiğini, göç sırasında kuşların Karadeniz'i aşarak Sinop sahil şeridine kadar ulaştığını ve burada konakladıklarını söyledi.

Sinop'ta kalan kuğularında muhtemelen 3-4 yıl önce yaralandığını ve sürüye katılamadığını belirten Kadı, ''Daha sonra bu kuğular Sinop'tan ayrılmadı. Buna bizce kış şartlarının çok ağır olmaması ve bölgeyi sevmeleri neden oldu. Kuğular artık Sinop'u vatan bellediler. Onlar artık bölgenin kuş türleri arasına girdi" dedi.

Kuğu avlanmasının kesinlikle yasak olduğunu kaydeden Yusuf Kadı, kuğu avlayanlara 2 bin YTL ceza uygulanacağını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 15:20:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?