3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Sinop'un yeni simgesi

Sinop, turizm konusunda ortaya çıkarttığı ve vitrine koyduğu yeni simgelerle turizmde, halk arasındaki tabirle 'küpünü doldurmaya' hazırlanıyor.


Bu kapsamda eski çağlarda Sinop'ta üretilen ve dünyanın dört bir yanına gönderilen amforalar kentin simgesi olacak. Halk arasında 'küp' olarak tabir edilen amforaların simgeleştirilmesi çalışması kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 6 metre boyunca dev amfora yaptırıldı. Devasa amfora kent merkezine yerleştirilecek.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun Sinop'un yeni simgesinin 6 Metre yüksekliğinde yaptırılan dev Amfora olacağını söyledi. Asırlar önce Sinop'ta zeytinyağı ve şarap ticaretinde kullanılan amforaların vatanının Sinop olduğunu hatırlatmak için çalışma başlattıklarını belirten Tosun, "Sinop, antik çağlardan bu yana liman kenti olma özelliğini koruyor. Amforalar, antik çağlarda nakliyecilikte, taşımacılıkta kullanılan ve içerisinde sıvı malzemelerin konulduğu kaplardır. Bu kapların dip kısmı sivri şeklinde olanlarda şarap, yuvarlak olan kaplarda ise zeytinyağı stoklanıyordu. O dönemlerde, gemilerle Sinop'tan Yalta'ya zeytinyağı ve şarapların bulunduğu binlerce amforaların gönderildiği bilinmekte" dedi.


Sinop-Gerze arasında bulunan Demirci köyünde önceki yıllarda Fransızlar tarafından yapılan kazılarda çok sayıda amfora fırınlarına rastlandığını kaydeden Tosun, "Bu durum Sinop'un büyük bir amfora kenti olduğu gösteriyor. Bizde amforalar şehri olan Sinop'a böyle bir simge yaptırmak için Nevşehirli heykeltıraş Aziz Kayadelen ile görüştük. 2 ay gibi kısa sürede amforayı tamamladı. 6 metre yüksekliği olan amforayı Sinop'un yeni simgesi olarak Hükümet Meydanı'ndaki alana yerleştireceğiz" diye konuştu


Bu arada, Heykeltıraş Aziz Kayadelen tarafından polyester, çimento ve çamur kullanılarak yapılan 6 metre boyundaki dev amforanın yaklaşık 8 bin YTL' ye mal olduğu bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 15:29:42
Güncelleme :12 Kasım 2008 Çarşamba 15:32:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?