5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Som altından heykeli aranacak

Sinop'ta, Helenistik dönemde yaşayan dünyaca ünlü Mitridas Kralı 6. Mitridates'in som altından heykelinin de bulunduğu kayıp mezarının bulunması için kazı çalışması başlatılıyor.


Kent merkezinde olduğu ileri sürülen kral mezarının bulunması için kısa süre içerisinde kazı çalışmalarına başlanacak. Kayıp kral mezarının bulunmasıyla tüm dünyanın gözünü Sinop'a dikeceğini kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, kısa süre içerisinde kent merkezinde kazı çalışması başlatacaklarını söyledi. Hikmet Tosun, "Anadolu'nun Romalılar tarafından işgaline karşı direnen ve Roma ordusunu yenen Kral 6. Mitridates'in mezarının ve som altın heykelinin Sinop'ta olduğu tahmin ediliyor.

Birİngiliz araştırmacı, Kral Mitridates'in mezarının Sinop Kale Surları arasındaki kent merkezinde olduğunu söylüyor. Bu araştırmacı mezarın Tarihi Cezaevi ve eski terminal mevkisi alanında bir yerde iki kat surun arasında bir noktada olduğunu belirtiyor.

6. Mitridates, batının çok değer verdiği bir kral. Eğer biz bu mezarı bulabilirsek, iddia ediyorum Sinop'a bir anda 1 milyonun üzerinde turist gelir. Bu Sinop için bir potansiyel ve bir sır. Söz konusu mezarla ilgili İtalya'dan arkeolog aradı ve 6.Mitridates'in kralını aramak istediğini söyledi. Biz de bakanlıktan izin alması gerektiğini kendisine ifade ettik. Bakanlık izin verirse, onun şüphelendiği yerlerde kazı yapacağız. Mitridates'i onlar bizdeki Kuvva-i Milliye kahramanları gibi görüyorlar. Onun için büyük değer veriyorlar" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 15:35:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?