3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Su sarnıçları gün yüzüne çıktı

Sinop kent merkezindeki bin yıllık tarihi su sarnıçları bakıma alındı.

Bin yıllık tarihi sarnıçlarda Sinop Müzesi tarafından başlatılan temizlik ve tesviye çalışmaları sırasında, tarihi yapıdan tonlarca toprak ve çöp çıktı.


Bizans dönemine ait olduğu belirtilen ve nerdeyse kaybolmaya yüz tutan tescilli anıtsal yapı olarak nitelendirilen tarihi su sarnıçlarının, Bizans döneminde kente su sağladığı bildirildi. Bin yıl önce su deposu olarak kullanılan devasa yapının bir benzerinin günümüzde bile bölgede bulunmadığı kaydedildi.


Yapının önemli bir tarihi miras olduğunu belirten Sinop Müzesi Arkeologu Fuat Dereli, sarnıçların restorasyonu yapıldığından sosyal amaçlı olarak da kullanılabileceğini söyledi. Fuat Dereli, "Sarnıçlar 4 tonozlu bir bölümden oluşuyor. Bizans dönemine ait bir yapı. O dönemde kentin su ihtiyacı buradan karşılaşıyormuş. Ada mevkisindeki Sülük Gölü bölgesinden gelen su, burada toplanıp kente dağıtılıyordu. Yapı tamamen taş işçiliğine sahip, tonozlu ve daha sonra sıvanmış. Bütün bölümler birbirine kemerlerle geçiyor. Mezbelelik bir hal alan yapıyı İl Özel İdaresi'nden sağlanan kaynakla şu anda 26 kişilik bir ekiple alanı temizliyor ve tesviye ediyoruz. İleride kazısı ve restorasyonu yapılarak bir fonksiyon verilebilir ve burada sosyal amaçlı faaliyetler yapılabilir" diye konuştu.


Sarnıçların tarihe ışık tutan bir yapı olduğunu kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ise, "Biz bu yapıyı hemen alt tarafta bulunan tarihi Balatlar Kilisesi harabesiyle aynı kapsamda ele alıyoruz. Balatlar Kilisesi ile sarnıçları bir yürüyüş yoluyla bağlayarak mekana bütünlük sağlayacağız. Günümüzde bile su deposu olarak kullanılan böyle bir yapı yok. Bu da bize Sinop'un çok eski dönemlerde büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığı ve şehirde çok sayıda insanı barındırdığını gösteriyor.


Sarnıçları temizleyip restore ederek sergi ve oyun salonları haline getirmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 18:43:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?