5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Tarihi amforalar sergileniyor

Sinop'ta binlerce yıl önce zeytinyağı ve şarap ihracı için üretilen tarihi amforalara yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor.


Sinop kent merkezi ve çevresinde binlerce yıl önce amfora atölyelerinde üretildiği belirlenen ve şu anda Sinop Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen yaklaşık 650 amfora tarihe ışık tutuyor. Birçoğu denizden ve çeşitli kazılardan elde edilen amforaların, zeytinyağı ve şarap naklinde kullanıldığı tahmin ediliyor.
Bu arada dünyanın dört bir yanından çıkartılan havuç tipli amforaların da Sinop'taki tarihi kazılarla ortaya çıkan amfora atölyelerinde üretildiği iddia ediliyor. Sinop Arkeoloji Müzesi'nde gerçek boyutunda yapılan amfora fırını da en az amforalar kadar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bilkent Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında yapılan fırının, Türkiye'de başka bir örneği ise yok. Yapılan kazılarda ortaya çıkan amfora fırınlarındaki kalıntıların 10. yüzyıla ait olduğunu kaydeden müze yetkilileri, dünyanın dört bir yanında Sinop kaynaklı birçok amfora bulunduğunu, müzede ise yaklaşık 650 amforanın sergilendiğini söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 12:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?