3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Tarihi kaleye ilk harç Günay'dan

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir zamanlar acılara ev sahipliği yapan Tarihi Sinop Cezaevi'nin bundan sonraki süreçte sevinçlere, güzelliklere, sanata, iyiliklere ev sahipliği yapacağını söyledi.

Gaskalılar'dan kalma 4 bin yıllık Tarihi Sinop Kalesi ve surlarının restorasyon çalışmalarının ilk harcını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay düzenlenen törenle koydu.


Bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Sinop'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski terminal girişinde yer alan ve eski çağlardan bu yana Sinop'un giriş kapısı olarak kullanılan tarihi kale surları önünde folklor gösterileriyle karşılandı. Bir süre gösterileri izleyen Bakan Günay, beraberindeki Vali Zeki Şanal, AK Parti Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ve Belediye Başkanı Zeki Yılmazer ile birlikte müteahhit firma tarafından tarihi kalede oluşturulan platforma çıkarak çalışmaların ilk harcını koydu. Sinop'un Karadeniz'de özellikleri olan özel bir belde ve doğal bir liman olduğunu belirten Ertuğrul Günay, "Sinop, eski çağlardan bu yana uygarlıkların yerleştiği özel bir barınak olmuş. Bu süreç içerisinde tarihi kale Sinop ile özdeşleşmiş mekanların başında geliyor. Biz de burada tarihin ayağa kaldırılması çalışmasına bir ivme katmaya çalışıyoruz" dedi.
Türkiye'de turizmin çok büyük gelişme gösterdiğini kaydeden Günay, "Bu yıl kritik bir rakamı yani 25 milyon rakamını geride bırakacağız. Turizm aynı zamanda büyük bir gelir kaynağı ve büyük bir istihdam oluşturuyor. Bu istihdam imkanı tüm yörelerimize de yayılarak herkesin yararlanabilmesi mümkün olabilsin istiyoruz. Bu anlamda sadece deniz kıyısı ve sıcak iklim turizmi ile yetinmeyelim. Türkiye'nin tarihi ve doğal güzellikleriyle turizmi zenginleştirmeye ve çeşitlendirmeye çalışalım istiyoruz. Bu manada bir Karadenizli olarak, Karadeniz'de yapılacak çok iş olduğuna inanıyorum. Küresel ısınma çağında Karadeniz'in yeşilinin ve ılık ikliminin, Sinop Kalesi gibi sınırlı miktarda da olsa barındırdığı tarihsel eserlerin daha özenle sahiplenilmesi ve Türkiye turizminin sunum imkanları arasına sokulması gerekiyor. Bu gün atılan adımlar bu niyetle atılmıştır" diye konuştu.


Bakan Ertuğrul Günay, daha sonra protokol üyeleriyle birlikte yürüyerek kale surlarına yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Tarihi Sinop Cezaevi'ne geldi. Cezaevindeki eski çocuk ıslah evi bahçesinde bulunan yıkılacak yapılara ilk balyozu vuran Ertuğrul Günay, yine cezaevinde yapılacak olan deniz müzesinin hafriyat çalışmaları için ilk kazmayı vurdu. Kazma ile bir süre cezaevi bahçesinde belirlenen alanı kazan Günay'ın ardından kürekleri ellerine alan AK Parti Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı ve CHP Sinop Milletvekili Engin Altay kürekle çıkan malzemeyi el arabasına koydu.

Burada konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Cezaevinde de bir projemiz var. Sinop Tarihi Cezaevi, Sebahattin Ali'nin 'Aldırma Gönül' şiiriyle artık destanlaşmış bir özelliğe sahip. Şükürler olsun ki bir zamanlar acılara ev sahipliği yapmış bu alanları, biz şimdi sevinçlere, güzelliklere, sanata, iyiliklere yeni mekanlar haline getirmeye çalışacağız. Tüm bunları devletimizin imkanları ile yapmaya çalışıyoruz. Her kuruşu yerinde kullanarak bu çalışmaları yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 18:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?