3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Tarihi Sinop Cezaevi dökülüyor

Şarkı ve türkülere konu olan, geçmişte birçok ünlünün hapis yattığı tarihi Sinop Cezaevi, boşaltıldıktan sonra ödenek yetersizliğinden ve bakımsızlıktan dökülmeye başladı. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etmesine izin verilen cezaevinin içler acısı durumunu görenler tepki gösteriyor.

Onarımı tamamlanamayan cezaevi içindeki tarihi binaların duvarlarında otlar yeşermeye başladı. Çocuk islahevi bölümünün avlusunda sergilenen ve o dönemin mahkumlarını taşıyan araç ise hurdaya dönmüş durumda. Cezaevinin bu olumsuz görüntüleri ise turistlerin tepkisini çekiyor. M.Ö. 2000 yıllarında Gaskalılar döneminde kurulan ve birçok uygarlığa ev sahibi yaptıktan sonra Osmanlı Dönemi’nde büyütülen kentte, 1882 yılından 1996 yılına kadar cezaevi olarak kullanılan binaları yılda 150 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği belirtildi. 37 koğuş, 21 disiplin hücresi ile 64 müşahade hücresi bulunan cezaevi, 2005 yılında Adalet ve Deniz Müzesi’ne dönüştürülmesi için restore edilmesi planlandı. Ancak ödenek yokluğu nedeniyle çalışmalara başlanamadı.

Şu anda kaderine terk edilen ve halen ziyaretçilere açık olan cezaevinin duvarlarında ve avlularında ise ağaç büyüklüğünde otlar bitmeye başladı. Duvarlardaki sıvaların ise nemden dolayı döküldüğü dikkat çekti. Ayrıca çürüyen tahta ve pas tutan demir kapıların bir çoğu ise kullanılamaz hale geldi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 14:04:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?