5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Taze balık unu verimi arttırıyor

Sinop'ta bilim adamları tarafından yapılan araştırmada balık üreticilerin kullandıkları taze balık ununun, bayat balık ununa oranla yüzde 5 daha besleyici olduğu belirlendi.

 Araştırmanın sonucuna göre taze balık unundan elde edilecek kazançtan, hem balık üreticisi ve hem de balık unu üreticisi karlı çıkıyor. Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Bircan ve akademisyen arkadaşları tarafından 'Gökkuşağı Alabalıkları' üzerinde yapılan bilimsel çalışmada taze balık etinden yapılan balık unu ile daha iyi sonuçlar alındığı belirtildi.

Prof. Dr. Recep Bircan, çalışma kapsamında yakalandıktan 12 (taze), 36 (orta taze) ve 60 (bayat) hamsinin işlenerek balık unu elde edildiğini ve bu balık unları ile yapılan yemlerle yaklaşık 92 gram civarında olan alabalıkların 67 gün boyunca
beslendiğini söyledi.

Taze balık unuyla yapılan yemlerle beslenen balıklarda bayat balık ununa göre yaklaşık yüzde 5 daha fazla canlı ağırlık artışı sağlandığını kaydeden Recep Bircan, "Böyle bir araştırma ülkemizde ilk defa ekibimiz tarafından yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen önemli sonuçlardan biri, balık unu ham materyalinin yani hamsinin taze olması halinde aynı miktardaki balık unu ile daha fazla balık üretilmesi ve dolayısıyla daha fazla kazanç sağlanmasıdır. Elde edilecek kazançtan hem balık üreticisi ve hem de balık unu üreticisi, balık unu ve yağı fabrikaları kazanacaktır. Çünkü, taze balık etinden elde edilecek balık unu yurt dışında olduğu gibi 'Özel Ürün' olarak daha yüksek fiyat ile satılabilecektir. Bunun sonucunda da her geçen gün azalan balık stoklarımızın daha verimli kullanılması söz konusu olacaktır" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 17:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?