3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Türk-İş'ten tasarı protestosu

Türk-İş Sinop Şubesi üyeleri, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı"nı düzenledikleri eylemle protesto etti.

Uğur Mumcu Meydanı'nda Türk-İş'e bağlı sendikaların temsilcileri ve üyelerinin katıldığı eylemde ortak basın bildirisini okuyan Türk-İş Sinop İl Temsilcisi Mahmut Kaya, sosyal güvenlik sisteminde önemli sorunların olduğunu, ancak söz konusu kanun tasarısının sosyal güvenlik hakları bakımından çalışanlar arasında var olan farklılıkların daha da büyümesine neden olacağını ileri sürdü.

Kaya, "Örneğin bugünkü aylık prime esas kazanç, alt sınır dikkate alınarak hesaplandığında, işçiler ile kendi hesabına çalışanların emekli aylıkları 203 YTL'ye düşecek iken, devlet memurlarının emekli aylıklarının alt sınırı 696 YTL olacaktır. İşçiler ile kendi hesabına çalışanlar muayene ve tedavi olmak için katılım payı öderken, memurlar ödemeyecektir. Tasarının kanunlaşması halinde çalışanların hak ve yükümlülüklerinde oluşacak farklılıkları sizlere arz ederken, devlet memurlarının bu haklardan yararlanmasının önlenmesini talep ettiğimiz anlaşılmamalıdır. Aksine devlet memurları söz konusu haklara sahip olmalıdır. Ancak, sosyal hukuk devletinin temel ödevi, memurlarla birlikte işçilere, kendi hesabına çalışanlara, ülkede yaşayan herkese aynı düzeyde sosyal sigorta haklarını sunmasıdır" dedi.

Kaya ,Türk-İş olarak, TBMM alt komisyonlarında görüşülmekte olan tasarının, sistemin sorunlarını çözemeyeceği gibi işçi kesimi açısından önemli mağduriyetler getireceğini düşündüklerini dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 15:58:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?