3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Unutulmaya yüz tutan gelenek

Sinop'a özgü bir gelenek olan ve ramazan ayında ''sellime çıkma'' ya da diğer adıyla ''helesa'' olarak gerçekleştirilen şenliklerin geçmişi tam olarak bilinmiyor.

Bir anlatıma göre, çok eskilerde, kış mevsiminde fırtınadan kaçarak Sinop'a sığınan bir geminin tayfaları, haftalarca burada mahsur kalmış. Kumanyaları tükenen tayfalar da kimseden bir şey isteyemedikleri için çaresiz kalınca, sonunda bir filikayla kente çıkıp ellerinde fenerle evleri dolaşıp mani söyleyerek yiyecek istemişler.

Helesanın bu öyküden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ise tam olarak bilinmiyor. Ramazan ayının 15'inden itibaren düzenlenen etkinlikte gençler, taşıdıkları maket kayıkla ''sellime'' çıkıyorlar. İftar sonrası birkaç kişinin taşıdığı ve özenle süslenmiş kayıklar eşliğinde ellerinde fener ve mumlarla mahalleler dolaşılarak bahşiş toplanıyor.

Gençler evlerin kapılarına giderek mani söyleyip bahşiş istiyor. Bahşişler ise bir mendile sarılarak ve düştüğü yer görülsün diye de mendilin ucu yakılarak helesacılara atılıyor.

A.A
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 11:39:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?