5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Üreticinin son gözdesi

Sinop hıyarı adıyla ün kazanan ve tescil çalışmaları süren salatalık türü, Sinop'ta üreticiler tarafından büyük rağbet gördü.

İsrail menşeli kısırlaştırılmış salatalık türlerinden vazgeçen tüketiciler, tohum alınabilen, boyca daha uzun ve kaliteli salatalık türüne yöneldi.

İsrail kökenli, tohum vermeyen ve tohumda Türkiye'yi dışa bağımlı hale getiren salatalık türlerine meydan okuyan Sinop salatalığının, lezzetiyle de büyük talep gördüğünü belirten Ziraatçılar Derneği Sinop Şubesi Başkanı İlyas Çolak, yeni salatalık türünün bölgede hem üreticiden hem de tüketiciden büyük ilgi gördüğünü söyledi.

İlyas Çolak, "Bu salatalık türü, aralık ayının sonuna kadar hayatiyetini sürdürüyor. Sebzeler 70 santime kadar ulaşıyor. Ancak bu sebzeleri, boyları 40-50 santimetreye ulaştığı zaman hasat etmek gerekiyor. 70 santimetrede tohum alınabiliyor. Salatalık türünü, isteyen kapalı mekan yani seralarda, isteyen de açıkta yetiştirebiliyor.

Bazı salatalıklarda su eksikliği yani acılıklar oluşurken, bu türde böyle bir acılık oluşmadığı belirtiliyor. Ayrıca yine yerli tür salatalıklarda mantar hastalıklarına karşı ilaç kullanmak gerekirken, 5-6 yıllık tecrübeme göre bu türümüzde ilaç kullanmak gerekmiyor. Bu ve benzer sebeplerden dolayı Sinop hıyarı dediğimiz salatalık türü büyük rağbet görüyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 17:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selim yurtseven IP: 195.245.227.xxx Tarih : 2.09.2009 16:10:43

sn.İlyas Çolak kardeşim, seni takdirle ve saygıyla kucaklayorum. Memurkende hep örnek oldun. emekliliktede aynı.Halka hizmet hakka hizmettir. yolun doğru yoldur. Çitcilere göstermiş olduğun örnek davranıştan dolayı tebrik ediyorum. üretme ruhunu yitirmiş bir sürü insanın bol olduğu  güzel ilimizde,  seni  örnek alacaklarda çıkacaktır. Darısı  tarımdan emekli olmuş, kahvede fayans döşeyenlerde inşallah onlarda senin gibi çiftçilerimize faydalı olurlar. beş kilo salatalık üreten bir kişi,  boş laf üreten siyasetciden bence daha makbüldür selam ve sevgiler.