3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Vali iade etti, meclis kabul etti

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen ve İl Genel Meclisi tarafından reddedilen Tarihi Sinop Cezaevi giriş tarifesi, valinin kararı iade etmesi üzerine meclis tarafından yeniden görüşülerek kabul edildi.


Sinop İl Genel Meclisi'nin ekim ayı dördüncü oturumu yapıldı. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Erol'un başkanlık ettiği oturumda 28 maddelik gündemin 9 maddesi görüşüldü. Böylece son oturumla birlikte gündem maddelerinin 21'i üzerinde görüşme sağlanmış oldu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Murat Berksoy, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Hayati Yaşar ile İl Özel İdaresi Şube Müdürleri ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu oturumda, aralık ayında yürürlükten kalkacak olan ve 49 ille birlikte Sinop'un da yararlandığı 5330 ve 5084 sayılı yatırımların ve İstihdamın Teşviki yasalarının uzatılmasına ilişkin tavsiye kararı alınmasına karar verildi. Gündem maddesi görüşüldüğü sırada İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Hayati Yaşar, Teşvik Yasası ve bu konuyla ilgili Sinop'taki uygulamalar hakkında meclise bilgi verdi.


Yaşar, meclisin Teşvik Yasası'nın 5 yıl daha uzatılmasına yönelik tavsiye kararı almasının il için olumlu olacağını söyledi. Hayati Yaşar, "Karadeniz'de 5084'ten yararlanması gereken öncelikli iki il var. Bunlardan biri Artvin diğeri de Sinop. Bizi diğer illerle aynı kategoriye koymak bence yanlış" dedi.


49 il genel meclisinin aynı konu üzerinde çalıştığını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Erol ise, "49 ilimizde de aynı sorun var. Bu konuda söz konusu illerin meclislerinde ekim ayında kararlar alınıyor ve raporlar hazırlanıyor. Önümüzdeki dönem için hükümetimiz il ve bölgesel teşvikler hazırlıyor. Ancak bu süreçte arada doğabilecek boşluk, ilimize yatırım yapmak isteyen yatırımcıyı olumsuz yönde etkiler. Yatırımcıyı bu süreçte kaçırabiliriz" diye konuştu.


Daha sonra gündem gereği, Vali Zeki Şanal tarafından tekrar görüşmek üzere meclise geri gönderdiği, Tarihi Sinop Cezaevi'ne ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerden alınan 2 YTL'lik giriş ücretinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından 3 YTL olarak belirlenmesine ilişkin geçen ay görüşülen ve görüşmelerde ücretlerin 2 YTL olarak sabit kalması doğrultusunda verilen karar, tekrar ele alındı.

Vali Şanal'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze ve ören yerleri için belirlenen tarifenin uygulanması, aksi takdirde ülke genelindeki uygulamaya aykırı bir durumun ortaya çıkacağına dair gerekçe yazısı doğrultusunda önceki karar oylanarak iptal edildi. Böylece Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından tarihi cezaevine girişler için belirlenen 3 YTL meclis tarafından kabul edildi.

İha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 19:41:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?