5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Vatandaşlara 'grip' uyarısı

Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, Türkiye'de Kasım ve Mart ayları arasında görülen grip salgınlarının özellikle yılbaşından sonra artış gösterdiğini belirterek, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.


Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Güre, her yıl milyonlarca insanı yatağa düşüren grip salgınlarına karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Grip konusunda yaşlılar, bebekler ve hamile kadınlar, kalp, şeker ve böbrek hastaları ile astım ve kronik bronşitlilerin daha çok risk altında olduğunu hatırlatan Güre, gribin özellikle yaşlılarda ölüme varabilen ciddi sonuçları olduğunu kaydetti. Gribin bulaşmayı takiben 1-3 günde üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, boğaz ve başağrısı, yaygın kas ve eklem ağrıları, bulantı, genizde dolgunluk ve akıntı, gözlerde yanma kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Dr. Güre, "Gripten korunmanın en iyi yolu, vücut direncinin düşmesini önlemektir.

Bu nedenle mevsime uygun giysiler giyilerek, bol su içeren gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Taze sebze ve meyve tüketilmesi, hastalarla yakın temasta bulunulmaması gerekir. Salgınlardan korunmak ise oldukça zordur. Salgınlar sırasında ilk plandagenellikle arkadaşlarından mikrobu alan okul çocukları hastalanmakta, bunu izleyen ikinci evrede ise çocuklarından mikrobu alan erişkinler hastalığa tutulmaktadır. Salgınlar genellikle 5-7 hafta dolaylarında kendiliğinden sınırlanmaktadır. Bu hastalığa yakalananların bol bol dinlenmeleri ve başkalarına bulaşmaması için okul, sinema, tiyatro gibi yerlere gitmemeleri gerekir" diye konuştu.


Dr. Güre, kolayca yayılabilmesi sebebiyle topluma ağır faturalar çıkaran gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini önlemek olduğunu, bunun için stres ve gerginlikten kurtulmak gerektiğini sözlerine ekled

İha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 16:10:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?