3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Yaban mantarına dikkat!

Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.


Ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde artış olduğuna dikkat çeken Dr. Cem Güre, mantarların zehirsizlerini zehirlilerinden ayırmanın çok zor olduğunu söyledi.

Cem Güre, "Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırmak oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Yanlış inanışlar doğrultusunda toplanan ve tüketilen mantarlar ölümlere yol açmaktadır. Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine 'amanita muscarina' ve 'amanita phalloides' adı verilen iki cins zehirli mantar yol açmaktadır. 'Amanita Muscarina'nın zehri yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediğinden, bu cins mantarlar pişirilerek yense dahi 3 saat içinde zehirlenme belirtileri gösterir. Bu grup mantarlara, başta İstanbul ve yakın çevresi olmak üzere, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde sık olarak rastlanmaktadır. Bu nedenle, özellikle bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın daha dikkatli olması gerekiyor" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 14:20:31
Güncelleme :9 Ekim 2008 Perşembe 17:13:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?