3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Zehirli varil sorunu devam ediyor

1987  yılında  İtalyan gemilerinden Karadenize atıldıktan sonra Sinop sahillerine vuran ve Soğuksu köyünde depolanan zehirli variller konusunda hala bir gelişme sağlanamadı.

Yöre halkının tepkilerine,sivil toplum kuruluşlarının ve Greenpeace'in çabalarına rağmen ortada henüz somut bir gelişme yok.1987 den bu yana çevreyi ve özellikle bölge halkının sağlığını tehdit eden varillerin etkilerinin,on yıllar sonra ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Özellikle Soğuksu daki deponun çevresindeki ağaçlarda gözlemlenebilir hasarlar olduğu,bazılarının kuruduğu bildiriliyor.İnsan sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili ise henüz kapsamlı bir araştırma yapılmadı.

Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksik Maddeler Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecibaşının verdiği bilgiye göre;İtalyan menşeyli olduğu bilinen varillerle ilgili , iki ülkenin temsilcilerinin oluşturduğu komite, konunun çözümü için 21 Ocak 2004'te İtalyada biraraya gelecek.

Ancak neden olduğu çevre skandalına karşın,İtalyan Hükümetinin bu güne dek sergilediği tutarsız yaklaşım,Türk Hükümetinin kararlı bir tutum içinde olmasını gerektiriyor.

21 Ocak'taki toplantıda,Türkiye'nin başka ülkelerin çöplüğü olmadığının gösterilmesi ve İtalyanın verdiği sözü tutarak, konuyu çevreci bir şekilde çözümlemesi,çevre halkı ve Türkiye için çok önemli.

Erdem ÇAĞLAYAN
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2004 Salı 00:00:21
Güncelleme :10 Şubat 2004 Salı 15:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?