20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYANCIK - SİNOP
Belediye Sayfaları

Sinop enerji merkezi oluyor

Hükümetin nükleer santral ve nükleer teknoloji merkezi yapması yönünde karar verdiği Sinop'ta, diğer enerji santralleri noktasında da önemli adımlar atıldı.


Enerji üretimini sağlayacak olan Boyabat Barajı inşaatı için bin 500 kişinin çalışacağı şantiye çalışmaları sürerken, Ayancık Çayı ve Güzelceçay'da yapılacak olan 15 ve 9 megavatlık hidroelektrik santralleri 2009 yılında hizmete girecek.

Bu arada ocak ayında da Sinop'ta termik santral kurmak için 2 firma Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurmuştu.


Sinop'ta devam eden ve başlanacak olan enerji yatırımları hakkında bilgi veren Sinop Valisi Zeki Şanal, Sinop'un kısa süre içerisinde ‘enerji merkezi’ kimliğini kazanacağını söyledi. Bu konuda önemli adımlar atıldığını kaydeden Vali Şanal, uzun yıllar gündemde olan ve Kızılırmak üzerinde enerji amaçlı olarak yapılması düşünülen Boyabat Barajı inşaatı ile ilgili olarak şantiye kurma çalışmalarının başlatıldığını, kısa bir süre sonra şantiye ile birlikte yapım çalışmalarının da başlayacağını kaydetti. Şanal, "Bir başka çalışmada Ayancık ilçesinde yaklaşık 15 megavat enerji üretecek bir hidroelektrik santrali çalışmasıdır. Bu çalışmanın geçen yılki bölümü başlamıştı. Bu yılki bölümüne de yoğun olarak başlanacak. Söz konusu şirketin hedefi, önümüzdeki 2009 yılı itibariyle Ayancık Çayı’nda enerji üretmektir. Aynı şirket Dikmen ilçesindeki Güzelceçay üzerinde 9 megavat gücünde yapacağı hidroelektrik santrali çalışmasına da bu yıl başlayacak. Bununda şu anda çalışmaları sürüyor. Yani bir anda, bir yıl içerisinde 3 adet enerji santralinin yapımına başlanmış olması, Sinop'un gelecekte nükleer santrale de ev sahipliği yapacağı düşünüldüğünde, bu ilin çok önemli bir enerji merkezi kimliğini kazanacağını göstermektedir" dedi.


Nükleer santral çalışmalarının sürdüğünü belirten Vali Zeki Şanal, "Nükleer enerji santral şu anda ihale sürecine. Mersin-Akkuyu'da başlanmış olmakla beraber, ilimizdeki nükleer enerji santralinin alt yapısıyla alakalı çalışmalar aralıksız sürdürülmektedir. Tüm bu çalışmalar için dileğimiz, sayın Başbakanımıza da arz ettiğim gibi, bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte bir nükleer teknoloji merkezine ev sahipliği yapabilmemizin sağlanmasıdır. Bu kentin böyle bir imkandan yararlanmasını sağlamak, hepimizin ortak hedefi olmalıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2008 Çarşamba 15:56:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
salih güngörenn IP: 88.247.54.xxx Tarih : 15.06.2008 10:53:02

bi yandan iyi diğer yandan vahset