18
Mayıs
2024
Cumartesi
BOYABAT - SİNOP
Belediye Sayfaları

Bu taşlar göreni hayrete düşürüyor

Sinop’un Boyabat İlçesi’ne bağlı Kurusaray Köyü’nde bulunan bütün taşların altıgen olması, görenleri hayrete düşürüyor. Köyü çevreleyen ve art arda sıralanan dağların iç yapısı ise altıgen sütun taşlardan oluşuyor.

Sert ve kaygan bir yapıya sahip olan kaya parçalarının her biri altıgen şekilleriyle ilginç birer görüntü oluşturuyor.

Kurusaray Köyü’ndeki tüm taşlar, geometrik olarak alt alta veya üst üste sıralanmış durumda. Civarda yaşayan köylüler ise altıgen taşların sırrını yıllardır merak ettiklerini, fakat doyurucu bir bilgiye ulaşamadıklarını söylüyor. Dağlardan kopardıkları altıgen taşlarla kolayca bahçe duvarı yapabildiklerini söyleyen köylüler, Almanlar’ın bölgeye geldiklerini hatta bir işletmeci firma tarafından ülkelerine bu taşlardan götürdüklerini belirtiyor. Köylülerin, "Allah’ın köyümüze bir lütfu" dedikleri altıgen taşların beton harcı tutmadığı da kaydediliyor.

Altıgen taşların sırrı bir çok kişinin kafasını kurcalarken, jeoloji mühendisleri ise konuya bilimsel bir yaklaşım ile cevap veriyor. Altıgen sütun taşların volkanik bazalt taşları olduğunu söyleyen jeoloji uzmanları, bu tip oluşumlara fazla rastlanmadığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 16:41:42
Güncelleme :29 Mart 2005 Salı 13:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan muslu IP: 85.102.154.xxx Tarih : 9.12.2005 23:19:15
benzeri dünyada izlanda da bulunan altıgen bazalt sutunlar dogal sit alanı içine alınıp koruma altına alınmıştır. Boyabattaki bu doga harikası bazaltlar çevre düzenlenme yapılarak koruma altına alınmalıdır.Prf.Dr. Okan Tüysüz ve Kadir has üni. dekanı yücel yılmaz hocanın calışmalarında akyörük bazaltları ve kurusaray altıgen bazaltları bilimsel yayınlarda bahsedilmekte ve bilinmektedir