17
Haziran
2024
Pazertesi
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Çocuk işçiler mercek altında

Çocukların, Sinop'un Durağan İlçesi'nden Samsun'un Bafra İlçesi'ndeki çiftliklere kiralanması uygulamasının sürdüğü belirtilirken, sorunun çözümü için başlatılan çalışmalarla somut adımlar atılıyor. Olayın yasaklanması nedeniyle, uygulamanın aileler arasında gizli olarak gerçekleştiği belirtiliyor. 

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen "Türkiye'de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi" kapsamında, Durağan İlçesi mercek altına alındı. Sinop'ta kurulan İl Proje Koordinasyon Ofisi tarafından proje kapsamında Durağan'da irtibat bürosu oluşturuldu. Merkezde yürütülen faaliyetlerin tümü ilçeye konuşlandırılan büro vasıtasıyla hayata geçirilecek. Projenin hedefi, çocukların kiraya verilerek çalıştırılmasını önlemek. 

Çalışmalar hakkında bilgi veren Proje İl Koordinatörü Mehmet Zenci, irtibat bürosunun faal olarak çalışmalara başladığını söyledi. Zenci, "Durağan'daki ekonomik durum, yüksek köylerde çoban olarak kiraya verilen çocuklar ve aileleriyle birlikte tuğla-kiremit fabrikalarında çalışmak zorunda kalan çocukların çokluğu nedeniyle Durağan'a bu irtibat bürosu açılmıştır. Projemizin nihai amacı çocukların iş hayatından çekilip eğitime yönlendirilmeleri olduğundan, eğitim kurumlarıyla özellikle ilköğretim okullarıyla yoğun bir işbirliği içerisindeyiz. Bu bağlamda Durağan'da köylerdeki öğrencilerin toplandığı YİBO'lar bizler için çok önemli. Bu nedenle Durağan'da bulunan tüm YİBO'lar ziyaret edilmiş, okul müdürleriyle görüşülmüş, varsa yaşanan sıkıntı ve problemler dinlenmiştir. Özellikle çocuk kiralamanın sıkça yaşandığı köylerin ve tuğla-kiremit fabrikalarında çalışan çocukların yaşadığı köylerin bağlı bulunduğu YİBO yetkilileri dinlenmiş, bu çocuklar ve köyler hakkında bilgi alınmıştır" dedi. 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan "Okul Tabanlı Çocuk İşçiliği İzleme Sistemi" işbirliği çerçevesinde, çalışan çocukların tespiti ve izlenmesi, ardından iş hayatından çekilmesi ve çocuğu iş hayatına iten nedenlerin sırasıyla ortadan kaldırılması çalışmalarının da sürdüğünü belirten Mehmet Zenci, ilçede eğitim öğretim faaliyetini sürdüren Beybükü (DSİ) YİBO'nun çocuk bahçesinin onarımının yapılması içinde sponsor desteğine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi
iha
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 10:25:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?