18
Mayıs
2024
Cumartesi
ALMUS - TOKAT

CHP Lideri'nin gündeminde Dışişleri Bakanı Gül vardı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’de yeraltı dünyasının ticaret ve siyaset dünyasıyla bulunduğu ilişkilerin hala etkinliğini sürdürdüğünü ileri sürdü.

MİT ve Yargıtay arasında geçen tartışmayla ilgili Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün, "Muhalefet hata yapıyor" şeklindeki sözlerine tepki gösteren Deniz Baykal, "Muhalefet nerede yanlış yapıyor? Hükümet muhalefete laf yetiştireceğine görevini yapsın. Gündemdeki konuları açıklasın" dedi.

Yeraltı dünyasına mensup bazı kişilerin MİT ve Yargıtay üzerinde etkinlik sergilemesi karşısında tavır koymasına Dışişleri Bakanı Gül’ün tepki göstermesini anlamadığını dile getiren Deniz Baykal, "Yeraltı dünyasına mensup bazı kişilerin, ülkemizin, Anayasamız’ın temel kuruluşları üzerine etkinlik sergilemesine tanık olmaktan üzüntü duyduğumu ifade ediyorum. Böyle etkinin ortaya çıkması hükümeti rahatsız etmiyorsa, bu kendi bilecekleri iştir. Ama biz CHP olarak kanun kaçaklarının, yeraltı dünyasında etkinlik sergileyen çete lideri reislerin, devletimizin en temel kuruluşları üzerinde etkili olduğunu görmekten üzüntü duyuyoruz" diye konuştu.

Abdullah Gül’ün, Türkiye’nin şeffaf bir ülke olduğunu söylediğini de hatırlatan Baykal, "Türkiye yeterince şeffafsa acaba nasıl oluyor da Yargıtay ve MİT’e kadar yeraltı dünyası ellerini uzatabiliyor? Oralarda bulunan insanları etkilemek olanağını nasıl bulabiliyorlar? Bu durum ortaya çıktıktan sonra hükümet ne yaptı? Eğer Türkiye yeterince şeffaf ülke olsaydı, Türkiye’nin Anayasal kuruluşlarına bu nitelikli insanların yön vermesi söz konusu olamazdı. Maalesef geride bıraktığımız günlerde buna tanık olduk. Bu manzara demokrasiyi, hukuk devletini, herkesi rahatsız etmesi gereken manzaradır. CHP bu konuda duyduğu üzüntüyü dile getirmiştir. Bu sorumlu görev anlayışını bir yanlış olarak değerlendirmek ancak bugünkü iktidar yönetiminden beklenirdi. Beklendiği gibi yaptı. Onlar görevlerini yapsın, iktidarın görevi görev yapmak, muhalefete laf yetiştirmek değildir" şeklinde konuştu.

Yeraltı dünyasının Yargıtay ve MİT’le bağlantısıyla ilgili, hükümetin ne düşündüğünü henüz öğrenme imkanı bulamadıklarına da dikkat çeken Baykal, şöyle devam etti:

"Başbakan’ın, Başbakan Yardımcıları’nın bir değerlendirmesini duyamadık. CHP’nin bu konuda çok somut ve yapıcı, iyi niyetli ilkeli değerlendirmesinden iktidarın rahatsız olduğunu görüyoruz. İktidar derhal kendi değerlendirmesine başlasın. Türkiye’ye bu görüntüyü yakıştıramıyoruz. Bu görüntü hızla aşılmalı. Maalesef geride bıraktığımız dönemde yeraltı dünyasının ticaret ve siyaset dünyasıyla bulunduğu ilişkiler hala etkinliğini sürdürüyor. Bu etkinlik ortadan kaldırılamamıştır. Yaşanan olaylar, açıklanan telefon tutanakları ve her gün gazete manşetlerinde yer alan haberler bizi rahatsız ediyor."

Baykal, Görümlü’deki şenliklerin ardından Almus’a geçerek geldiği helikopterle Ankara’ya döndü.

iha-tokat
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2004 Pazartesi 11:17:47
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 16:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?