4
Mayıs
2024
Cumartesi
ALMUS - TOKAT
Nufus
620.722
Yüz Ölçümü
9.958
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
29.009
Yüz Ölçümü
750
Belediye Sayısı
47
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Almus Genel Bilgi

Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Tokat İline bağlı bir ilçe olan Almus, doğusunda Reşadiye, kuzeyinde Niksar, batısında Tokat merkez ilçe, güneyinde de Sivas ili ile çevrilidir. İlçe, Almus Deresinin Yeşilırmak ile birleştiği yerde, Almus Baraj Gölü’nün kenarında kurulmuştur. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Almus’taki yükseltiler güney ve batıda yer yer 2.000 m.nin üzerine çıkar.

İlçe topraklarını doğudan batıya doğru akan ve Yeşilırmak’ın önemli kollarından biri olan Tozanlı Çayı ile Almus Deresi sulamaktadır. Tozanlı çayı aynı zamanda ilçenin kuzeyinde doğal sınırı oluşturur. Çay üzerindeki Almus Baraj Gölü de ilçe sınırları içerisindedir. Deniz seviyesinden 832 m. yükseklikteki ilçe Tokat’a 36 km. uzaklıktadır. Yüzölçümü 750 km2 olan ilçenin toplam nüfusu 7.005’tir.

İlçede karasal İklim hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Ortalama olarak yağış 5442 mm.dir .

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçe topraklarının verimsizliğinden ötürü tarım sınırlı miktarda yapılmaktadır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, arpa ve buğdaydır. Az miktarda da şeker pancarı yetiştirilir. Akarsu boylarında aile içine yönelik sebzecilik yapılmaktadır. Baraj Gölünde de tatlı su balıkçılığı yapılır.İlçedeki en önemli ekonomik etkinlik, Almus Hidroelektrik Tesisleridir.

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bazı kaynaklardan MÖ.550’lerde Persler tarafından kurulduğu öğrenilmektedir. Daha sonra MÖ.301’de kurulan Kapadokya Krallığı’nın hakimiyeti altına girmiştir. Kısa bir süre sonra da Pontus Krallığının yönetimine girmiş, MÖ.66’da da yöreye Romalılar hakim olmuştur. Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesinden sonra Doğu Roma (Bizans) sınırları içerisinde kalmıştır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Danişmendlilerin egemenliğine giren yöre, beylikler döneminde Eretna Beyliğinin ve Kadı Burhanettin’in yönetimine girmiştir. 1399’da I.Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmışsa da 1402’de kısa süre Moğolların egemenliğine girmiştir. 1413’te kesin olarak Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Eski adı Almus-ı Kebir olan Almus, 1890’da Tokat Merkez kazasının bir nahiyesi idi.Cumhuriyet döneminde de Merkez ilçeye bağlı bucak konumunu korumuş, 1954’te de Tokat’a bağlı ilçe yapılmıştır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.almus.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 12:52:05

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR