3
Mayıs
2024
Cuma
PAZAR - TOKAT
Belediye Sayfaları
Nufus
620.722
Yüz Ölçümü
9.958
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
15.361
Yüz Ölçümü
276
Belediye Sayısı
17
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Pazar Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünün iç kesiminde, Tokat İline bağlı bir ilçe olan Pazar, kuzeyinde ve batısında Turhal, doğusunda Merkez ilçe, güneyinde Artova, güneybatısında da Zile ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarının kuzeyini Sakarat Dağı (1.956 m.), doğusunu Yaylacık dağı, güneyini Deveci Dağları, batı kesimini de Buzluk Dağı engebelendirir. Bu dağlar arasında düzlük alanlar ve Kazova’nın uzantıları bulunmaktadır. Yeşilırmak vadi tabanının alüvyonlu düzlükler genişleyerek ilçe sınırları içerisinde Kazova ismini almaktadır. İlçe topraklarını Yeşilırmak ve kolları sulamaktadır.

Tokat’a 25 Km. uzaklıktadır. Yüzölçümü 276 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 20.295’tir.

İlçe, Karadeniz iklimi ile orta Anadolu’nun Kara iklimi arasında geçit bölgesindedir. Yağışlar genellikle aylara dağılmış bulunmaktadır.

Mahperi Hatun Kervansarayı İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, fiğ, şeker pancarı, domates gelmektedir. Az miktarda da yeşil mercimek, fasulye ve sebze yetiştirilir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. İlçede tarım ürünlerini işleyen salça, un ve yem fabrikaları bulunmaktadır.

İlçenin İlk Çağ tarihi ile ilgili kesin ve yeterli bilgi bulunmamaktadır. Kaynaklarda ilk olarak ismi Romalılar döneminde geçmektedir. Romanın ikiye ayrılmasından sonra Doğu Roma (Bizans) sınırları içerisinde kalmıştır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Melik Ahmet Gazi Danişment tarafından ele geçirilen yöre, Danişmentli Beyliğinin topraklarına katılmıştır. Daha sonra Selçuklular yöreye hakim olmuş, Bizanslılar ile Selçuklular arasında sık sık el değiştirmiştir. Selçuklu Pervane Bey 1285 yılında yöreyi Selçuklu topraklarına katmışsa da Moğol istilası sırasında yıkılmış ve yağmalanmıştır. Bundan sonra 1265’te İlhanlılar, 1335’te Eretna Beyliği, 1381’de de Kadı Burhaneddin’in yönetimine giren yörede isyan başlatan beyler, Yıldırım Beyazıt’a baş vurarak 1392’de kendi istekleri ile Osmanlı topraklarına katılmış ve Amasya Beyliğine bağlanmıştır. Karamanoğullarından Uzun Hasan 1473 yılında yöreyi yağmalamış, ardından Otlukbeli Savaşı’ndan sonra Yavuz Sultan Selim 1413’te tarafından kesin olarak Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir.

Osmanlı döneminde 1860 yılında bucak merkezi olmuştur. Cumhuriyet döneminde Turhal’a bağlı bir bucak olan Pazar’ın 1957’de belediyesi kurulmuş, 1987’de de Tokat’a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eser olarak Mahperi Hatun Kervansarayı, Pazar Köprüsü ile Ballıca Mağarası bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.tokat-bel.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 13:11:41

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR