1
Mayıs
2024
Çarşamba
REŞADİYE - TOKAT
Nufus
620.722
Yüz Ölçümü
9.958
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
40.319
Yüz Ölçümü
1.162
Belediye Sayısı
91
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Reşadiye Genel Bilgi

Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Tokat İline bağlı bir ilçe olan Reşadiye, doğusunda Koyulhisar ve Mesudiye, batısında Niksar ve Başçiftlik, kuzeyinde Aybastı ve Gölköy, güneyinde de Almus ve Doğanşar ilçeleri ile çevrilidir. Reşadiye Orta Karadeniz Bölgesiyle, İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş alanı oluşturur. Tokat’ın doğusunda yer alan Reşadiye’nin toprakları dağlık ve engebelidir. İlçe topraklarını engebelendiren dağların büyük çoğunluğu sıradağlar grubu içersinde olup, bölgede Kütlesel dağlar da bulunmaktadır. Bu dağlar genç ve dinamik olan Alp sıradağ sisteminin bir devamıdır.

İlçe topraklarının kuzeyinde Canik Dağlarının doğu uzantıları, orta kesiminde Köse Dağları, güneyinde de diğerlerinden daha yüksek olan Asmalıdağ (2.416 m.) bulunmaktadır. Çamlıkaya sınırları içersinde yer alan Erdem Baba Tepesi (2.183 m.), Küçük Erdem Tepesi (2.113 m.), Kabak Tepe (2.037 m.) , Çal Tepesi (2.022), Mektep Tepesi (2.002 m.), Tömbül Tepesi (2.000 m.), Lalelik Tepesi (1.922 m.) ve Güneş Dağı (1.700 m.) ilçedeki diğer yükseltilerdir. İlçedeki dağlar akarsu vadileri ile derin biçimde bölünmüş olup, birbirlerine paralel, kuzey-batı, güney-doğu doğrultusunda uzanırlar. Çoruh-Kelkit Vadi oluğunun batısı ilçeyi ikiye böler. Bu vadi ilçe merkezi yakınında genişleyerek ovaya dönüşür.

Zinav Gölüİlçe topraklarını Kelkit Nehri ile Yeşilırmak’ın başlangıcı olan Tozanlı Çayı sulamaktadır. Kelkit Çayı ile Tozanlı Çayına karışan kısa boylu dere ve çaylar bulunmaktadır. Bunlar kuzey-güney doğrultusunda ve birbirine paralel olarak akarlar. Yeşilırmak’ın kolu olan Tozanlı Çayı, Almus Barajını beslemektedir. Bu akarsuların debi ve rejimleri düzensizdir. İklim özelliklerine paralel olarak azalır ve çoğalırlar. Delice Çayı, Tombalak Deresi, Köy deresi ve Reşit Deresi bunların başlıcalarıdır. İlçede Çukurgöl (Zinav Gölü), Göllüköy, Gödölöş Gölü, Kurt Gölü, Gındıralı Göl, Mehmetbey Gölü, Sülük Gölü gibi küçük ölçüde göller bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 1.162 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 20.295’tir.

Reşadiye, III. ve IV. jeolojik zamanda oluşmuş, yer yer oturmasını tamamlamamış bir Fay Hattı üzerinde yer alır. Birinci derece deprem kuşağı üzerindedir.

Reşadiye’nin Karadeniz Bölgesiyle İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş alanında olmasından ötürü değişkenlik gösteren bir iklimi bulunmaktadır. Orta Karadeniz Bölümü’nde olmasına rağmen yer yer İç Anadolu’nun Karasal İklimi özellikleri de görülmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve sert geçer. En fazla yağış ilkbaharda görülür. En düşük yağış ise yaz aylarındadır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki ortalama yağış miktarı 100-150 mm civarındadır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; buğday, arpa, şeker pancarı gelmektedir. Az miktarda elma, baklagilleri mısır, armut, şeftali yetiştirilir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş olmak üzere en çok koyun sığır ve manda yetiştirilip, arıcılık da yapılmaktadır.

İlçe topraklarında bentonit yatakları ile maden suyu kaynakları bulunmaktadır.

Reşadiye’nin İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. İlk yerleşimin Hititler ile başladığı sanılmaktadır. Yöre, MÖ.XV. ve VIII.yüzyıllar arasında Kaşkaların istilasına uğramıştır. Daha sonra Frigler buraya hakim olmuş, onları Medler ve Persler izlemiştir. Anadolu’da Pers hakimiyetine son veren Büyük İskender yöreyi egemenliği altına almıştır. İskender’in ölümünden sonra Pontuslular yöreye hakim olmuş, MÖ.I.yüzyılda da Roma ve Trabzon Tum İmparatorluğunun egemenliğine girmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Rum İmparatorluğunu ortadan kaldırmasından sonra Tokat ile birlikte yöre de Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Osmanlı döneminde Eskefser ismi ile tanınan Reşadiye, XX.yüzyılın başında Sivas vilayetinin Tokat sancağına bağlı bir kaza idi. Belediyesi 1907’de kurulmuştur. Sultan V.Mehmet’in (Mehmet Reşat) tahta çıktığı 1909 yılında Ona izafeten buraya Reşadiye ismi verilmiştir. Cumhuriyet döneminde de ilçe konumunu sürdürmüştür.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eser bulunmamaktadır. Bununla birlikte Reşadiye ilçesinde bir çok mağara bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Çamlıkaya Köyü’nde Kokurdan Mağarası, Baydarlı’da Güngerit ve Tilkidibi Mağarası, Demircili Köy’de Kızıl Mağara, Cimetekke-Kavaklıdere arasında; Deliklikaya Mağarası, Nebişeyh-Kapaklı Köyü arasında Kayadibi Mağarası, Büşürüm Köyü’nde Abudeliği Mağarası’dır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.tokat-bel.gov.tr ve www.tokat.gov.tr adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 13:14:52

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR