5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

KARADENİZ'İ AĞLATAN KIZ

Zeynep Başkan, Kara-deniz'in yıldızı parlayan genç türkücülerinden biri. ATV'de yayınlanan türkü yarışmasıyla adını duyuran Başkan'ın diğer yarışmacılardan farklı bir özelliği vardı.

Müzik eğitimi olmamasına rağmen TRT sanatçısı izlenimi uyandırıyordu. Sesi, duruşu ve tarzı ile yılların TRT sanatçısı gibi duruyordu. Başkan'ın müziğe olan yeteneği usta türkücülerin de dikkatini çekmişti. Zaten Arif Sağ, Volkan Konak, Kamil Sönmez gibi ustaların onayını ve desteğini alan genç türkücü, ilk albümünden sonra TRT'de program yapmaya başladı. Başkan herkesin kendisini TRT sanatçısı sanmasını şöyle açıklıyor: "Müzik eğitimi almadım, alaylıyım ama kendimi TRT ile eğittim. Çocukluğumdan beri hep TRT 4 izliyordum. Onlar gibi türkü okumaya çalışıyordum. Saz çalmayı da böylece kendi kendime öğrendim."

Başkan'ın geçtiğimiz haftalarda üçüncü albümü çıktı. Albümün klip parçası "Azize", Türk sinemasının kült filmlerinden birine de adını veren bir türkü. "Azize" albümün en hareketli türkülerinden biri.

Daha çok, ağır ve içli türküler seslendiren Başkan, Karadeniz müziğinin horon ve kemençeden ibaret olmadığını ispatlamaya çalışıyor. Bu zamana kadar genellikle hareketli, neşeli türkülerin icra edildiğini söyleyen Başkan, "Oysaki Karadeniz müziği horondan ibaret değil. Biliyor musunuz en fazla ağıt Karadeniz'de var. 200 yıllık Nokta Ana destanı mesela. Bir annenin çocuğuna yaktığı ağıttır bu. Böyle türküler popüler müzisyenler tarafından icra edilmediği için halk Karadeniz müziğinin horondan ibaret olduğunu sanıyor." diyor.

Genç türkücünün bir başka özelliği de sadece kendi yöresinden türküler okumaması. Türkiye'nin her yöresine ait türküleri başarıyla seslendiriyor.

Yayınlandığı zamanlarda reyting rekorları kıran yarışma sırasında genç türkücüye İskoçlara benzediği için birçok dizi ve reklam teklifinde bulunulmuş. O da çok sevdiği Osman Yağmurdere-li'nin teklifini kabul etmiş. Beraber rol alacakları dizinin çekimleri başlayacağı zaman Yağmurdereli rahatsızlanmış. Dizi projesi başlamadan bitmiş. Başkan, daha sonra hiçbir teklifi kabul etmediğini anlatıyor.

Yarışmaya katıldığında 18 yaşında olan Zeynep Başkan, o yıl üniversite sınavını da kazanmış. Hatta Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni kazandığını öğrendiği gün türkü yarışmasının finaline kaldığı haberini almış. Ailesiyle birlikte aldığı kararla Erzurum'a değil İstanbul'a yola çıkmış. 6 yaşından beri düğün ve derneklerde şarkı söyleyen Başkan, en az müzik kadar edebiyatı da sevdiğini, bu nedenle üniversiteye gitmemesinin içinde bir uhde olarak kaldığını söylüyor. Bu sebeple üniversite sınavına tekrar giriyor. Zaten edebiyata ilgisi okur olmanın ötesinde şiir de yazıyor. Albümünde yer alan "Ah Tosya" türküsünün söz ve müziği kendisine ait. g.baki@zaman.com.tr

***

22 kardeşi var

Trabzon Tosyalı Zeynep Başkan'ın babasının 23 çocuğu var. Zeynep, sondan ikincisi. Bu kadar kardeş içinde sadece birisi anne ve babasının yanındaymış. Diğerleri ekmek parası derdine Türkiye'nin dört bir tarafına dağılmış. İki ağabeyiyle birlikte İstanbul'da yaşayan genç türkücü, fırsat bulduğunda ağabeyleriyle futbol oynuyor. Kemençe sanatçısı ağabeyi İsmail Başkan, kardeşinin çok iyi gol kurtardığını söylüyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 19:47:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?