5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

MERAKLILARI, 800 TL'LİK TAŞLARI KAPIŞTI

Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Mine Tekbaş Candar, bilinen 3 bin mineral türünden sadece 50'sinin "süs taşı" olarak tanındığını söyledi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi'nce, aynı kuruluşta düzenlenen "Süs Taşları Dünyası" konulu toplantının sunumunu yapan Candar, süs taşlarının, yer kabuğundan çıkarılarak işlenen ve insanlarca süs ve ziynet eşyası olarak kullanılan değişik renkli malzemeler olarak tanımlandığını belirtti.


Gemoloji'nin, bu alandaki incelemeleri yapan bir bilim dalı olduğuna dikkati çeken Candar, "Doğal olarak oluşmuş, nadir bulunan, güzel ve çekici özellikte, dayanıklı, sağlam ve ekonomik değer taşıyan minerallere, süs taşı denmekte. Bu taşlar genelde kuyumculukta kullanılmakta. Bazıları ise hariç inorganiktir. Mercan, inci, amber gibi süs taşları organik kökenlidir" dedi.


Süs taşları ya da kıymetli taşlar olarak tanımlanan malzemelerin kıymetli ve yarı kıymetli süs taşları olmak üzere iki grup altında incelendiğini ifade eden Mine Tekbaş Candar, "Süs taşları doğada yaygın olarak bulunan karbon, alüminyum, silisyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elementler tarafından oluşturulur. Bilinen 3 bin mineral türü olmasına karşılık, bunların sadece 50'si süs taşı olarak tanınmaktadır" diye konuştu.


TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi üyeleri ile vatandaşların katıldığı toplantı sonrasında, çeşitli süs taşları, 15 ile 800 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. Süs taşlarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

aa
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 12:40:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?