5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

TRABZON'UN İMAJINI GENÇLER DÜZELTECEK

Trabzon başkent olsun!

Her daim pozitif hayatları barındıran bir şehrin alnına nasıl kara çalınabileceğini Trabzon tecrübesiyle yakından gördük. Kandırılmış gençler, koca bir şehrin tarih ve kültürle beslenen imajında büyük yara açtı. Herkesin isimlerini rahatlıkla sayabileceği bu gençlerin karanlık sesi bir dönem gür çıktı. Fakat, Trabzonlu gençlerin sesine kulak vermek lazım şimdi.

Çünkü büyük işler peşinde koşuyorlar. Hedef, Trabzon'u 2011 Avrupa Gençlik Başkenti (European Youth Capital-EYC) yapabilmek. İşin başında Trabzon Gençlik Merkezi (TGM) var.

TRABZON'UN İMAJINI YİNE GENÇLER DÜZELTECEK
Her daim pozitif hayatları barındıran bir şehrin alnına nasıl kara çalınabileceğini Trabzon tecrübesiyle yakından gördük. Kandırılmış genç bedenler, koca bir şehrin tarih ve kültürle beslenen imajında büyük yara açtılar. Hemen herkesin isimlerini rahatlıkla sayabileceği bu gençlerin karanlık sesi bir dönem gür çıktı. Fakat, memleketlerinin adını kötü olaylara malzeme eden yaşıtlarının açtığı yarayı sarma yolunda harıl harıl çalışan gerçek manada Trabzonlu gençlerin sesine kulak vermek lazım şimdi. Çünkü büyük işler peşinde koşuyorlar. Öyle ki gençliğin sosyal, kültürel ve sportif anlamda gelişmesi adına düzenledikleri etkinlikler bir yana Trabzon'un adını uluslararası boyuta taşıyabilmenin derdindeler.

Hedef, Trabzon'u 2011 Avrupa Gençlik Başkenti (European Youth Capital-EYC) yapabilmek. İşin başında Trabzon Gençlik Merkezi (TGM) var. Şimdilerde valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini almak için kapı kapı dolaşıyorlar. Trabzon'un EYC olmasının özellikle uluslararası imajına katkıda bulunacağına gönülden inanıyorlar. İşte bu noktada CNN, BBC, Reuters gibi basın kuruluşlarının üzücü olayların yaşandığı dönemlerde, Trabzon'la ilgili geçtiği olumsuz haberlere dikkat çekerek amaçlarını şöyle açıklıyorlar: "İnsanı, kültürü, sanatı ve sporu öne çıkaran bu etkinlikle özellikle Avrupa'da bozulan bu imajımızı düzeltmeyi ve hem ülkemizi hem de şehrimizi tanıtmayı amaçlıyoruz." 2011 yılında Avrupa Olimpik Gençlik Festivali'nin de Trabzon'da düzenleneceğini hatırlatalım hemen. Kısacası kötü örneklere bakıp moralinizi bozmayın. Trabzon'un gerçek sahipleri iş başında.

Sadece horon, futbol, hamsi ya da Temel fıkralarıyla değil genç nüfusuyla dillerde dolaşan bir şehir Trabzon. Aslında gençlerini son birkaç yıldır konuşur olduk. Heyecanlı, enerji dolu 15-29 yaş arası yaklaşık 200 bin genç. İşte bu kitlenin arasından iki üç kandırılmış zihin, doğup büyüdüğü topraklara hiç de layık olmadı. Memleketlerinin adını hiç de insani olmayan eylemlere karıştırdılar. Bu kötü imajı düzeltme işi yine Trabzonlu gençlere düşüyor elbette. Zaten onlar da boş durmuyor. Trabzon Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı Trabzon Gençlik Merkezi'ni (TGM) örnek verelim hemen. Yaklaşık 4 bin üyeli bu merkez, yerel etkinlikler düzenleyerek şehir gençliğinin sosyal anlamda gelişmesine katkıda bulunuyor. Bununla da sınırlı kalmayıp uluslararası alanda şehirlerinin adını duyurmak, yaşıtlarının dış dünyayla iç içe olmasını istiyorlar. Bu amaçla Trabzon'un 2011 Avrupa Gençlik Başkenti (EYC) olmasını istiyorlar.

TGM üyelerinin 2009 Rotterdam ve 2010 Torino'dan sonra 2011 EYC unvanını memleketlerine getirme çalışmaları geçtiğimiz yılın sonunda EYC organizasyonunu düzenleyen Avrupa Gençlik Forumu'ndan gelen bir e-maille başlamış. EYC başvuruları hakkında bilgi veren e-maili okuyan Trabzonlu gençler, birbirlerine 'Biz neden aday olmuyoruz?' diye sormuş. Bu arada akıllarına hemen 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Festivali'nin Trabzon'da düzenleneceği gelmiş. '2011 Trabzon için dönüm noktası olacak' diyerek EYC adaylığı çalışmalarını başlatmışlar. Aslında olimpik festivalin Trabzon'da düzenlenecek olması TGM üyeleri için büyük bir fırsat. Çünkü Avrupa Gençlik Forumu, yerel anlamda yapılan veya yapılacak bütün etkinlikleri EYC programına dâhil ediyor. Bu açıdan bakınca Trabzonlu gençlerin muhtemel rakipleriyle rekabette öne çıkacağını söylemek mümkün. Fakat iş bununla bitmiyor elbette ki.


 

Avni Aker Stadyumu'nun maraton tribünü altındaki üç odayı merkez edinen ekip, adaylık kararı alır almaz başvuru sürecini planlamış. Türkiye'yi, Avrupa Birliği'ni ve horonu içine alan bir logo hazırlamışlar bu arada. İlk iş valilik ve belediyenin desteğini almak için görüşmelere başlamışlar. Belediye, taleplerine çok sıcak bakmış. Hatta işlerin daha hızlı ve organize yürümesi için bir komisyon kurma fikri ortaya çıkmış. Valilikten de aynı desteği bulacaklarına inanıyor TGM üyeleri. Tabii sivil toplum kuruluşlarından da destek bekliyorlar. Hızlı hareket etmek zorundalar. Çünkü önceleri 2009 Eylül olarak açıklanan son başvuru tarihi 14 Nisan'a alınmış durumda. Bu nedenle çeşitli projeleri içeren adaylık teklifini hazırlamak için son sürat çalışıyorlar. Temel amaçlarını ise şu sözlerle açıklıyorlar: "Trabzon gençliğini, bölge ve dünya gençliği ile buluşturarak kaynaştırmayı, yöresel kültürü aşılamayı ve Avrupa'ya mesaj vermeyi, aynı zamanda bir yıl boyunca sosyal çalışmalarla aktif tutmayı amaçlıyoruz."

İmajımızı düzeltmeye çalışıyoruz

Memleketlerini Avrupa Gençlik Başkenti yapmak isteyen TGM üyelerinin en büyük hedefi aslında Trabzon'un sadece yerelde değil uluslararası alanda sarsılan imajına katkıda bulunmak. Proje Koordinatörü Okan Yılmaz, Trabzon'u yurtdışında olması gerektiği gibi tanıtmak istediklerini belirterek şöyle konuşuyor: "2006'da rahip Santoro'nun 16 yaşındaki O.A. adlı genç tarafından öldürülmesi ve bir yıl sonraki Hrant Dink cinayetiyle Trabzon, hem Türkiye'de hem de özellikle Avrupa'da gündeme oturdu. CNN, BBC, Reuters gibi basın kuruluşlarının geçtiği haberlerde Trabzon'un adı kötü olaylarla anıldı. Bu, büyük bir imaj kaybıydı. Şimdi bu hedefimizi gerçekleştirebilirsek bozulan bu imajı tekrar kazanırız."

Koordinatör Okan Yılmaz, valilik, belediye ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'ni çalışmalarının dayandığı 'üçlü sacayağı' olarak niteliyor. Çünkü EYC'ye başvuru aşamasında Trabzon'daki kurumların iyi niyet beyanları da gerekiyor. Belediyenin desteği bu aşamada büyük önem taşıyor.Bir yıllık projelendirme kapsamında gerekli izinler, ulaşım, konaklama gibi ihtiyaçların muhatabı belediye olacak.

Okan Yılmaz, başvuru sürecinde şehrin gençlerini konuyla ilgili bilinçlendirme gayreti içinde olduklarını söylüyor. Bu amaçla hemen her kesimden gençlerin yer aldığı koordinasyon toplantıları yaptıklarını ifade ediyor. Tabii bilgi paylaşımının en kolay yolu olan internet unutulmamış. Sosyal paylaşım sitesi www.facebook.com'da Trabzon'un EYC üyeliğine destek için bir grup kurmuşlar. Grubun şu anki üye sayısı yaklaşık 3 bin 300. Grup üyeleri sadece Trabzonlulardan oluşmuyor. Trabzon'un EYC olabilmesi için yurtiçi ve yurtdışından büyük destek var sanal âlemde. Koordinatör Yılmaz, Avrupa Gençlik Forumu'nun Brüksel'deki merkezine gençler ve yereldeki yöneticilerle bir ziyaret gerçekleştireceklerini de dile getiriyor. Brüksel'de Trabzon standı açmak istediklerini sözlerine ekliyor.
 

O. Deligöz-Zaman
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 20:07:41
Güncelleme :16 Şubat 2009 Pazartesi 10:01:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?