30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

118'lik Hasan dededen, uzun ve sağlıklı yaşamın sırları

Trabzon'un Sürmene İlçesinde yaşayan 118 yaşındaki Hasan Alagöz, uzun ve sağlıklı yaşamasının sırlarını temiz hava ve stresten uzak durmanın yanında bolca tükettiği bal ve tereyağına bağladı.

Sürmene'nin Oylum beldesinde yaşayan Hasan Alagöz, resmi nüfus kayıtlarında doğum tarihi 1908 olmasına rağmen Atatürk'ün 1919 yılında Samsun'a çıkışını hatırladığını ve o tarihlerde 30 yaşlarında olduğunu belirtiyor. Osmanlı Türk Cihan Devleti dönemini hatırladığını anlatan Hasan Alagöz, ailesinin kendisine o dönem nüfus kaydı yaptırmadığını ve uzun yıllar kayıtsız yaşadığını anlattı. Atatürk'ün 'kaçaklar yazılacak' diye emir verdiğini belirten Alagöz, "Cezalarımız affedildi. Bizler de teslim olup nüfusa kaydolduk. Sonra askere gittim" dedi.

Bugüne kadar 2 kez doktor yüzü gördüğünü, şu an sadece nefes darlığı problemi yaşadığını belirten Hasan Alagöz, uzun yaşamasının sırrını temiz hava ve stresten uzak durmanın yanında yediği bal ve tereyağına bağladı. Hasan Alagöz, petekleri olduğunu belirterek "10-15 tane var. Onlarda arılarım bal yapar ben yerim. Temiz havada yaşamak, fazla dertlenmemek de beni bugünlere kadar getirdi" diye konuştu.

Eşini 30 yıl önce kaybettiğini söyleyen ve devletten aldığı yaşlılık maaşı ve akrabalarının yardımıyla geçindiğini ifade eden Hasan Alagöz, "Eskiden zengindim. Ağzıma, 'ne yersin' diye sorardım. İneklerim, koyunlarım, arazilerim vardı. Ama şimdi kendimi geçindirmekte zorlanıyorum" ifadelerini kullandı.

Torununun evinde çıkan yangının kendi evine de sıçramasıyla evinin kullanılamaz hale geldiğini anlatan Hasan Alagöz, 118 yıllık ömründe çok şey gördüğünü ancak evinin yanmasının ardından iyice yalnız kaldığını söyledi. Hasan Alagöz, evinin yeniden inşa edilmesi için Trabzon Valiliği'ne bir dilekçe ile başvuruda bulunduğunu sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2007 Cuma 13:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?