30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

20'den fazla balık türü yok oldu

Trabzon Çevre Kültür Girişimcileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Serpil Gürhan, Karadeniz'de geçmişte avlanan 26 balık türünden bugün sadece 4-5 balık türünün yaşamlarını sürdürdüğünü belirterek “Mevcut kirlilik Karadeniz’de yaşayan tüm balık türlerinin yok olmasına neden olmaktadır” dedi.

Çevre Kültür Girişimcileri Derneği ve Doğu Karadeniz Çevre Platformu (DOKÇEP) tarafından Uluslararası Karadeniz Günü etkinlikleri kapsamında Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde "Karadeniz'in geleceğini kurtaralım" adlı bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan Trabzon Çevre Kültür Girişimcileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Serpil Gürhan, Karadeniz'de geçmişte avlanan 26 balık türünden bugün sadece 4-5 balık türünün yaşamlarını sürdürdüğünü belirterek “Mevcut kirlilik Karadeniz’de yaşayan tüm balık türlerinin yok olmasına neden olmaktadır. Balıkların azalması ve yok olmasında kirliliğin yanısıra kontrolsüz avlanma da etkili olmaktadır. Çernobil Faciası’nın etkileri hala görülen bölgemizde, nükleer santrallerin Sinop'ta kurulması Karadeniz'lilere vurulan en büyük darbe olacaktır. Karadenizli daha fazla risk almak istemiyor. Türkiye Çevre Platformu Karadeniz'i tehdit eden sorun kaynaklarının ortadan kaldırılması, yapılan yanlış uygulamaların sona erdirilmesi ve Karadeniz'de ekolojik tahribatın durdurularak sürdürülebilir bir yaşam kurulması için mücadelesini sürdürecektir" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde görevli Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Çoşkun Erüz ve Yard. Doç. Dr. Ersan Başar’da panelde birer konuşma yaptı. Yard. Doç. Dr. Başar, konuşmasında Karadeniz'deki kirliliğin en fazla Türkiye'yi etkilediğini belirtirken, petrol taşıyan gemilerin denize petrol sızdırdığını belirtti. Başar, Karadeniz'e her yıl 110 bin ton petrolün denize karıştığını ifade ederek, bunun büyük bir kısmının Tuna nehri aracılığı ile Karadeniz'e karıştığını söyledi. Yılda ortalama 100 milyar ton petrolün denizlerde gemilerle taşındığını belirten Başar, her yıl ortalama Dünya üzerinde 4 milyon ton petrolün çeşitli yollarla denize döküldüğünü sözlerine ekledi.

Yard. Doç. Dr. Çoşkun Erüz'de Karadeniz'deki kirliliğe dikkat çekerek acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 19:26:38
Güncelleme :1 Kasım 2007 Perşembe 12:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?