5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

21 yıldır süren sancı son buldu

Trabzon Özel Karadeniz Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yıldıray Bekar, 21 yıldır akciğer rahatsızlığı çeken ve kanaması olan bir hastanın yüksek riske rağmen uygulanan başarılı bir ameliyat sayesinde sağlığına kavuşturulduğunu söyledi.


Giresun'un Tirebolu ilçesinde oturan ve 21 yıldır akciğer rahatsızlığı çeken 60 yaşındaki Ahmet Gökçe isimli hasta, son yıllarda kanamasının sürekli artması nedeniyle İstanbul’da gittiği hastanelerde kendisine ameliyatının riskli olacağının ve böyle bir ameliyatı kaldıramayacağının söylenmesi üzerine Trabzon Özel Karadeniz Hastanesi’ne başvurduğunu kaydetti. Gökçe, Opr. Dr. Yıldıray Bekar tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuştu.


Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Bekar, bu tür ameliyatların riskli olduğuna işaret ederek “Hastamız daha önce Tüberküloz hastalığı geçirmiş ve ilaçlarla tedavi olmuş. Ancak son 10 yıldır zaman zaman olan hafif kanamalar nedeniyle tetkik ve tedavi edilmiş. Bu kanamaların sayı ve miktarının arttığı zamanlarda ilaçlar yeterli olmayıp hasta, bir çok kez hastane tedavisine alınmış. En son birkaç kez yatarak tedavi gördüğü İstanbul da kendisine ameliyatla sağlığına kavuşabileceği ancak böyle bir operasyonu kaldıramayacağı söylenerek ilaç verilerek taburcu edilmiş” dedi.


Hastanın ani ve bol miktarda kanamalarının başlaması üzerine Özel Karadeniz Hastanesi Göğüs Cerrahisi Servisine yatışı yapıldığını anlatan Opr. Dr. Yıldıray Bekar, “Riskleri hasta tarafından çok iyi bilinen operasyon hastaya önerildi. Hastaya Bronşektazi zemininde Aspergilloma tanısıyla Sol üst lobektomi olarak adlandırılan ameliyat uygulandı. Operasyonu tolere edemez diye kaderine terk edilen hasta sağ ve sağlıklı olarak taburcu edildi” diye konuştu.


Dr. Bekar, kanlı balgam çıkarmanın bir çok hastalığın öncüsü olduğunu hatırlatarak çeşitli uyarılarda bulundu.
Böyle bir bulgunun olması durumunda hastanın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Bekar, şöyle konuştu:
“Kanlı balgam çıkarma bir çok hastalığın öncü bulgusu olup mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kanlı balgam ya da kan tükürme olarak bilinen durumun ana sebepleri olarak Akciğer Tüberkülozu, Akciğer Kanseri, Bronşektazi, İltihabi Akciğer hastalıkları, Bronşit, damarsal bozukluklar, kanama bozuklukları, mantar enfeksiyonu gibi akciğer kaynaklı hastalıklara ilaveten kulak burun boğaz enfeksiyon ve kanserleri de nedenler arasındadır.

Kanamalar basit ve hafiften hastayı boğucu düzeye kadar çıkabilen çoklukta olabilir. Bazen hasta hastaneye yetiştirilemez, yetişebilenlere uygulanan tedavi ile hasta hayatta kalmayı başarabilir. Bu nedenle kanama şikayeti hastalar tarafından önemsenerek en kısa zamanda teşhis ve tedavi edilmelidir. Ani ve çok miktarda olan kanamalı hastaların yaklaşık yüzde 40’ı hayatlarını kaybetmektedir. Ani ve çok miktarda olan kanamalar önce ilaçlarla durdurulmaya çalışılır, durdurulamazsa cerrahi tedavi gerekli olur.”

İha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 12:29:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?