30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

3. nesil teknolojinin tam zamanı

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Telekomünikasyon Kurumu tarafından geçen günlerde gerçekleştirilen 3. Nesil ihalesine rakiplerinin girmemesine çok şaşırdığını belirterek "Bazıları 3. Nesil Teknoloji'nin Türkiye için çok erken olduğunu söylüyor, bence Türkiye için zamanı geldi de geçiyor bile" dedi.

3. Nesil Teknoloji lisansı tanıtım bölge toplantısı ve Turkcell çalışanları ve bayileri ile buluşmak amacıyla Trabzon'a gelen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, son 3 senedir 3. nesile geçmek istediklerini ve bu doğrultuda alt yapı çalışması yaptıklarını belirtti.

İHA muhabirine özel açıklamalarda bulunan Ciliv, şöyle konuştu: "3. Nesil iletişim dünyasının son 10 yılda geliştirdiği en önemli teknoloji. Bu digital bir teknoloji. Ses, data, bilgi, veri bunların hepsi paketler haline dönüşüyor ve çok daha hızlı bir şekilde digital ortamda yollanıyor. Bugün Türkiye'de kullanılan teknolojinin 20 misli daha hızlı. Türkiye'nin dört bir yanından internete hızlı bir şekilde bu mobil ortamda bağlanabileceksiniz. Görüntülü görüşme mümkün olacak. Mobil TV uygulamaları gerçekleşecek. Bu şuna benziyor. Radyo ile renkli televizyon arasındaki fark gibi. Şimdi bütün gelişmiş ülkeler Avrupa Birliği'ndeki her ülke bu hızlı 3. Nesil iletişim teknolojilerine ulaşmışlar. Neden Türkiye böyle bir hizmetten eksik kalsın. Biz bu yüzden Turkcell olarak 3 yıldır bu teknolojinin gelmesini bekliyorduk. İhale yapıldı. Koşa koşa gittik, teklifimizi verdik"

3. Nesil Teknoloji ihalesinin aslında Mayıs ayında yapılacağını hatırlatan Süreyya Ciliv, sözlerine şöyle devam etti: "Fakat seçimlerin öne alınması yüzünden ertelendi. Fakat ertelenmesinde çok zaman kaybettik. Açıkçası rakiplerimizin bu ihaleye girmemesine çok şaşırdım. Çünkü kendileri ihaleye gireceklerini ifade ediyordu. Bazıları diyorlar ki Türkiye için bu teknoloji çok erken. 'Avrupa'da o kadar çok tutmadı' gibi laflar söyleniyor. Ama bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu teknolojiye geçmiş, bütün gelişmiş ülkeler bu teknolojiyi kullanıyor. Neden Türkiye için erken olsun. Bence Türkiye için zamanı geldi geçiyor bile."

"Numaraların taşınabilirliği olmadan 3 Nesil ihalesi yapılmamalıydı?" eleştirilerine cevap veren Ciliv, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bence onu söylüyorlar ama samimi değiller. Sebebi 3. Nesil Şartnamesi'nde numara taşınabilirliği var. O mevcut. 3. Nesil'i kullanacak operatörler numara taşınabilirliğini kabul etmek zorundalar. Biz kabul ettik ve 3. Nesil'e geçtik. Ya onlar bu 3. neslin vizyonunu paylaşmak istemiyor ya da hazır değiller. Ya teknik açıdan ya da mali açıdan. Çünkü ciddi yatırımlar gerektirdiği bir gerçek"

Danıştay'ın ihaleyi iptal edebileceği söylentilerini de değerlendiren Turkcell'in CEO'su Süreyya Ciliv, "İlk önce Telekomünikasyon Kurumu kendi yaptığı ihaleyi onaylayacak. Bu ilk adım. Onayladıktan sonra önümüzdeki 10-15 gün içinde taraflar anlaşmayı paraf edip ihale Danıştay'a yollanacak. Ondan sonra Danıştay'ın onayı gerekiyor. İhalenin iptali olabilir de. Burada önemli olan bütün dünyanın kullandığı 3. Nesil Türkiye'ye hız katacak, insanın hayatını zenginleştirecek, iş adamlarına rekabet avantajı sağlayacak, öğrencilerimize eğitim avantajı sağlayacak. Bu teknolojinin Türkiye'ye gelmesinde gecikmeye kimsenin sabrı yok" dedi.

UKRAYNA'DA ŞİRKETİMİZ SENEDE YÜZDE 180 HIZLA BÜYÜYOR
Ciliv, konuşmasında yurt dışı yatırımları ile ilgili şöyle bilgi verdi: "Bugün Turkcell sadece Türkiye'de değil, 6 değişik ülkede telekom-iletişim alanında faaliyet gösteriyor. Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova'da 'Fin-Tur' diye bir şirket aracılığıyla Turkcell'in iştirakleri var. Bunun yanında Ukrayna çok önemli bir pazar. Oradaki şirketimizin de yüzde 55'i Türkcell'in. Orada da çok büyük bir başarı yakaladık. Türk mühendislerinin kurduğu, Türk pazarlamacılarının oluşturduğu büyük bir başarı var. Çünkü oradaki şirketimiz senede yüzde 180 büyüme hızı ile büyüyor. Birde KKTC'de faaliyetlerimiz var. Ortadoğu'da değişik ülkelerdeki fırsatları değerlendiriyoruz. Irak'da ihaleye girdik. Orada çeşitli güçler bizim ihaleyi almamızı istemediler. O yüzden bloke olduk. İhaleyi kazanamadık. Belki daha iyi hazırlanmamız lazım. Ama önümüzde birçok fırsat var. O fırsatları daha iyi değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Turkcell'de 9 ay önce göreve başladığını ve göreve geldiğinde bir vizyon çizdiğini anlatan Süreyya Ciliv, çalışmalarını şöyle anlattı: "9 ay önce Turkcell'de göreve geldiğimde arkadaşlarla bir durum değerlendirmesi yaptık. O zaman herkes Turkcell'i Türkiye'nin GSM lider operatörü olarak tanımlıyordu. Biz bu tanımın çok dar olduğunu düşündük. Önümüzü kapatabileceğini düşündük. Çünkü ben Microsoft'ta senelerce çalışmış bir kişi olarak 'teknoloji dünyası nereye gidiyor' hakkında bir vizyonum var. Bill Gates gibi yöneticilerle çalışmaktan, milyarlarca dolarlık araştırma geliştirmenin faydalarını kullanmaktan gelen bir vizyonum var. Bu nedenle dedik ki Turkcell'i bu kadar dar tanımlarsak yanlış olur.

'Turkcell bir iletişim-telekomünikasyon ve teknoloji şirketi olacak, sadece Türkiye'de değil Avrupa'da ve dünyada liderler arasına katılacak' diye kendimize yüksek hedef koyduk. Bir vizyon çizdik. Bunu 9 ay önce söyledik. Bunun inanılmaz doğru bir vizyon olduğu bugün her akıllı, konusunu bilen insan tarafından da takdir ediliyor. Çünkü biz bunu yaptıktan sonra dünyanın en büyük devleri aynı yönde hareket etmeye başladılar. Bunu söylememizdeki ana sebeblerden biri şuydu; bilişim dünyası ile iletişim dünyası artık birleşiyor. Artık bir bilgisayardan telefon yapabiliyorsunuz, bir telefonu da bilgisayar gibi kullanabiliyorsunuz. Bu birleşme çok önemli. Benim Microsoft gibi teknoloji dünyasından geliyor olmam da çok büyük bir avantaj. Çünkü Turkcell'de zaten telekomünikasyon dünyasını iyi bilen arkadaşlar var. Onlarla bilgisayar dünyasını bilenler, bu tecrübeli ekip birleşince çok daha iyi bir vizyon ortaya çıktı. Bugün Microsoft'ta en hızlı büyüyen departmanlardan biri 'Windows Mobile'. Buna Cisco inanıyor, buna İntel firması inanıyor. Bunun yanında Nokia geçenlerde vizyonunu açıkladı. Ellerindeki telefonu göstererek 'Bu gördüğünüz bir telefon bir telefon değil küçük bir bilgisayar' diye. Bizim işimiz insanları birbirine bağlamak. Datayı bilgiyi bağlamak."

Ciliv, 23 senedir teknoloji dünyasının içinde olduğunu ifade ederek açıklamasını şöyle tamamladı: "Senelerdir, 23 senedir teknoloji dünyasında olduğumuz için bu vizyonu doğru zamanda doğru olarak tespit ettik. Şu bir gerçek ki teknoloji dünyasında bu gelişme yüzünden eski yavaş hareket eden telekom firmalarının rekabet etme fırsatı, avantajı kalmayacak. Teknolojideki gelişmelerle çok daha hızlı hareket eden, birleşmiş bir bilişim dünyası olacak. Turkcell bu dünyaya çok hazır. İleride bu yüzden çok başarılı olacak. Zaten rakiplerimiz bile bizim dediğimiz vizyonu takdir ediyor. Çünkü yaptıkları işlerle bizi takip ettiklerini görüyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 12:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahmut temız IP: 78.162.214.xxx Tarih : 30.05.2008 18:11:26

ben elazıg favori iletişim ortakların dan bırıyım ınanın buna tursel gun geçtık çe dev leşıyor logomuz bızıde ateşlıyor yeterkı bız halkımıza mılletımıze ve vatnımıza sahıp cıkanlara sahıp cıkalım saygılarrr