5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

4. Ekonomik paket yeterli değil

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, hükümetin krize önlem olarak açıkladığı 4. ekonomik paketin gerekli olduğunu ancak takviye edilmesi gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Başkan Suat Hacısalihoğlu, 4. ekonomik paketin iç piyasayı canlandırmaya yetersiz kalacağını iddia ederek ciddi bir sanayi üretiminin ve istihdamın canlandırılmasının halkın alım gücünün artırılması ile sağlanabileceğini kaydetti. Hacısalihoğlu, 4. ekonomik paketteki önlemler için hükümete teşekkür ederek krize karşı çare arayışlarının geniş halk kitlelerini de kapsaması gerektiğine işaret ederek “Üretimi arttıralım. Bunun yanında halkın ücretli kesiminin alım gücünü de beraberinde arttıralım” dedi.


Alınan tedbirlerin ekonomideki etkilerinin 3 ayın sonunda ciddi bir biçimde incelenmesi gerektiğinin altını çizen Hacısalihoğlu “Verileri iyi değerlendirilip gerçekçi adımları atmalıyız. Krizden hep birlikte, heyecana kapılmadan mücadele ederek çıkmalıyız. Krize karşı Türkiye’nin üç cephede mücadele etmesi gerekiyor. Küresel ölçekte tedbirler, iç piyasada Sanayi üretimi ve istihdama tedbirler ve tabandaki geniş halk kitlelerinin ücretlerinin artırılması ile alım gücünün yükseltilmesi gibi tedbirler gerekiyor. Ayrıca sanayi üretiminin ve istihdamın artırılmasının asıl yolu, halkın gelir kalemlerinin arttırılması olduğunun unutulmaması gerekiyor” diye konuştu.


Türkiye’de orta sınıfın yeniden oluşturulması gerektiğini belirten Hacısalihoğlu “Tarımdaki yoksullaşma, memur ve ücretli kesimin gelirlerindeki düşüş ve kayıplar Türk halkının alım gücünü zayıflatmıştır. Bu Türkiye’nin derinindeki krizidir. Küresel krizden öncede toplum bu krizi yaşıyordu. Hepsinden önemlisi, bu dönemlerde heyecanlanmadan, paniğe neden olmadan gerçekleri kabullenerek hükümetin aldığı karalara destek vermek suretiyle ve gerekli önerileri ilgililere ileterek yardımcı olmaktan başka çare yoktur. Çünkü problem bizi yönetenlerin değil, bu ülkede yaşayan hepimizindir. Bu ekonomik krizden birlikte çıkmak zorundayız. Birlikte rahmet ayrılıkta zulüm vardır” şeklinde konuştu.
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, 2009 Türkiye bütçesinde kamu yatırımlarının düşük tutulmasının iç piyasadaki durgunluğu etkileyen en önemli argümanlardan biri olduğunu ve kamu yatırımlarının yeterli düzeye çıkarılması için kaynakların iyi etüt edilmesi gerektiğini de kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 11:59:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?