5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

5 bin plaklık koleksiyonu var

Trabzon'da yaşayan 28 yaşındaki Abdurrahman Albayrak, küçük yaşlarda başlayan Türk Halk Müziği tutkusuyla önemli bir koleksiyona sahip oldu.

Albayrak'ın, aralarında Ayhan Işık, Göksel Arsoy ve Fikret Hakan gibi ünlü film sanatçılarının da bulunduğu 50-60 yıl öncesine ait çok sayıda sanatçının plaklarından oluşan geniş bir koleksiyonu bulunuyor.
Türk Halk Müziği'ne ilgisinin 15 yaşlarında başladığını ve o günden sonra başta eski sanatçılar olmak üzere çok sayıda sanatçının plaklarını biriktirmenin kendisi için adeta bir hobi haline geldiğini belirten Abdurrahman Albayrak, bu isimlerden hayatta olanlarla zaman zaman telefonda görüştüğünü söyledi.
Hayranı olduğu sanatçıların plaklarını biriktirmenin kendisi için büyük bir tutku haline geldiğini dile getiren Albayrak, şunları söyledi: "15 yaşımdan itibaren bu müziğe ilgi duyuyorum ve sanatçıların plaklarını biriktiriyorum. Şu ana kadar beş bine yakın plak topladım. Sohbet ettiğim her 10 kişiden 5'ine elinde eski plak bulunup bulunmadığını sorarım. Bu benim için adeta bir tutku haline geldi." Özellikle Ahmet Sezgin hayranı olduğunu anlatan Albayrak, sözlerine şöyle devam etti: "Onun plaklarını dinlerken duygusallaşıyorum. Yıldıray Çınar, Nurettin Çamlıdağ, Neşat Ertaş, Nurettin Dadaloğlu, Nuri Sezigüzel, Mehmet Bozdoğan gibi sanatçıları dinlemek beni çok duygulandırıyor. Şimdiki sanatçılarda bu duyguyu, bu içtenliği göremiyorum. En basitinden bir 'yeşil ördek gibi daldım göllere' gibi eski türküleri, değişik enstrümanlarla çalıp söylemeleri, bu güzel müzikleri katlediyor."


Hayranı olduğu sanatçılardan hayatta olanlarla zaman zaman görüştüğünü belirten Albayrak, şunları söyledi: "Mesela Türk Halk Müziğinin eşsiz sesi Muzaffer Akgün hanımefendiyi, Mehmet Bozdoğan ağabeyimi, zaman zaman arayıp kendileriyle görüşüyorum. Rahmetli Ahmet Sezgin hayatta iken onunla da sık sık görüşürdüm. Bana çok sayıda plaklarını hediye etmişti. Kendisiyle bir araya gelerek sohbet etme imkanı bulmuştum. Amacım, bütün eski sanatçılara ulaşmak ve arşivlerinden yararlanmak."


Günümüzde pek çok kimsenin bilmediği bir hususu da dile getiren Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir dönemin ünlü Yeşilçam artistleri de plak çalışması yapmış. Ancak çoğu kimse Ayhan Işık'ın plak doldurduğunu bilmez. Ayhan Işık'ın yanı sıra Fikret Hakan, Göksel Arsoy, Selma Güneri, Fatma Girik, Türkan Şoray gibi ünlü film sanatçıları da plak çalışmaları yapmıştır. Bugün bu plaklardan maalesef çok azı piyasada bulunuyor."


Trabzon'da, bir yerel televizyonda Türk Halk Müziği okuyan Selahattin Tiryaki öncülüğünde program yaptıklarını belirten Abdurrahman Albayrak, programın nostalji köşesinde zaman zaman bu plakları çaldığını dile getirdi.
Albayrak, elinde eski plak bulunan kimselerle de irtibata geçmek istediğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 10:26:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?