3
Mayıs
2024
Cuma
TRABZON

AB Komisyonu Trabzon'da

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Martin Dawson, 2005 yılında reform sürecinde bir yavaşlama olduğunu belirterek, "Bundan sonra yaşanacak güçlü bir reform süreci, Türkiye'nin AB sürecine daha fazla katkı sunacaktır" dedi. 

Çıktığı Doğu Karadeniz gezisi kapsamında Trabzon'da bulunan AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Martin Dawson, İnsan Hakları Derneği Trabzon Şubesi'ni ziyaret ederek, Dernek Başkanı Gültekin Yücesan ve dernek üyeleriyle görüştü. Basına kapalı olarak yapılan ve yaklaşık bir saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Dawson, 2005 yılında katılım müzakerelerinin başlamasıyla AB ve Türkiye'nin yeni bir tarihi sürece girdiğini kaydederek, bu süreçten sonra Türkiye'deki reform sürecini yakından izlediklerini söyledi. Müzakerelerin, Türkiye'nin siyasi kriterleri yeterli düzeyde yerine getirmesi üzerine başlatıldığını hatırlatan Dawson, şimdi de sürecin devamını izlediklerini ve ziyaretlerin de bu kapsamda yapıldığını ifade etti. Reformlarla ilgili tartışılması gereken birçok konu başlığının bulunduğunu da belirten Dawson, yargı alanında atılan adımlar ile kadın hakları gibi konuları bunlara örnek olarak gösterdi. Martin Dawson, bir gazetecinin, "Türkiye'de bugüne kadar yapılan reformları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "Türkiye'de reform sürecinde 2005 yılında bir yavaşlama oldu. 2006 yılı için ise bir şeyler söylemek için henüz erken. Çünkü 9. Reform Paketi, parlamento tarafından henüz tam olarak kabul edilmedi. Bu nedenle yılın 2. yarısında neler olacak, bekleyip göreceğiz" açıklamasını yaptı. Dawson, 2005 yılında yaşanan yavaşlamanın AB sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmasına sebep olup olmayacağı ile ilgili bir soruyu ise, "Bundan sonra yaşanacak güçlü bir reform süreci, Türkiye'nin AB sürecine daha fazla katkı sunacaktır" diye cevapladı. 

Görüşmede İHD Trabzon Şubesi Başkanı Gültekin Yücesan'ın, Dawson'a, reform süreciyle ilgili hazırlanan bir rapor sunduğu öğrenildi. Dawson ve beraberindekiler son olarak Trabzon Valiliği'nde, Vali Yardımcısı Bahattin Atçı başkanlığında düzenlenen İl İnsan Hakları Kurulu Toplantısı'na katıldı. Bu toplantıyla birlikte Trabzon'daki temaslarını tamamlayan Dawson ve beraberindekiler yarın da Giresun'a giderek burada çeşitli görüşmelerde bulunacak.
iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 08:01:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?