2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

ABD-İran gerginliği Trabzon'un önemini artırıyor

ABD ile İran arasında son günlerde yaşanan gerginliğin bölge için stratejik bir konumu olan Trabzon’un önemini arttıracağı belirtildi. AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan, olası bir çatışmada limanın ve bölgenin stratejik öneminin artacağını söyledi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Trabzon Milletvekili Asım Aykan, ABD ile İran arasında hiçbir şekilde bir çatışma istemediklerini ancak olası çatışmanın Trabzon Limanı ve Havalimanı’nın stratejik önemini arttıracağını söyledi.

1980’li yıllarda Irak ile yaptığı savaşta İran’ın Basra Limanı’ndan ikmal yapamadığı için Trabzon Limanı’nı kullandığını hatırlatan AK Parti Milletvekili Aykan, "Irak ile savaş halinde olduğu için İran, Basra Körfezi’nden ikmal yapamıyordu ve bu nedenle kendileri için en ideal yol olan Trabzon Limanı’nı kullandılar. Trabzon Limanı’nın 1980’li yıllarda transit ticarette önemli bir işlevi vardı. Şimdi İran ile ABD arasında bir gerginlik söz konusu. İran Heyeti’nin geçtiğimiz ay ilimize yaptığı ziyarette konuyu uygun bir dille kendilerine anlattık ve ABD’nin olası müdahalesinde yeniden bu durumla karşılaşabileceklerini söyledik. Kendileri de Trabzon Limanı’nı zor durumlarda değil, iki ülke ticaretinin gelişmesi için yapacakları çalışmalarda kullanmak istediklerini söylediler. Biz ABD ile İran arasında hiçbir şekilde bir çatışma istemiyoruz. Ancak olası çatışma, Trabzon Limanı ve Havalimanı’nın stratejik önemini arttıracaktır. ABD’nin de bu konuda Türkiye’den Trabzon Limanı ve Havalimanı’nın kullanılmasında talebi olabilecektir. Bu konuda hükümetimiz dün olduğu gibi gereken cevabı verecektir" dedi.

Kafkasya, Orta Asya ve hatta İran’ın dünyaya açılan kapılarından bir tanesinin Karadeniz olduğuna dikkat çeken Asım Aykan, "5 trilyon dolarlık petrol ve doğalgazı bünyesinden barındıran Kafkasya ve Orta Asya’ya yakınlığı ile stratejik bir öneme sahip Trabzon herkesin dikkatini çekmektedir. İran-ABD gerginliği, Ukrayna’da ve Gürcistan’da yaşanan son gelişmeler bölgenin daha da ısınacağını göstermektedir. Bu durumlar Trabzon’un jeopolitik önemini daha da arttıracaktır. Trabzon’un ismi önümüzdeki günlerde sıkça telaffuz edilmeye başlayacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2005 Çarşamba 17:33:10
Güncelleme :2 Şubat 2005 Çarşamba 17:36:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?