30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

’Abi’nin ev arkadaşından müthiş iddialar

GAZETECİ Hrant Dink suikastinin kilit isimlerinden ve cinayeti azmettirdiği öne sürülen polis muhbiri "Büyük Abi" Erhan Tuncel’in ev arkadaşı Tuncay Uzundal’ın polis ifadesinde çarpıcı bilgiler verdiği ortaya çıktı.

Pişmanlık Yasası’ndan yararlanmak isteyen Tuncay Uzundal’ın verdiği 7 sayfalık ifadeye göre, Erhan Tuncel, hem Trabzon’daki McDonald’s’a atılan bombayı imal etti hem de Hrant Dink cinayetini planlayıp azmettirdi. Uzundal özetle şunları söyledi:

POLİSE ÇALIŞIYORUM KTÜ İşletme bölümü ikinci sınıf öğrencisiyken Erhan Tuncel ile tanıştım. BBP’ye gidip geliyordu. Erhan Tuncel 2005 yılı Ramazan ayında, bana ’Ben emniyete çalışıyorum’ dedi. Erhan Tuncel’e McDonald’s patlamasını sordum. Yasin Hayal’in yaptığını ve bombayı kendisinin imal ettiğini söyledi. Bir şey sormadım. Daha önce emniyete çalıştığını söylemişti. Hatta kendisini resmi polis aracında görüyordum. Aynı günlerde Yasin Hayal, Erhan Tuncel ile birlikte eve geldi. Yasin Hayal’i ilk kez orada gördüm.

BİR CİNAYETİ ÖNLEDİM 2006 Haziran’ında Erhan benden bilgisayardan Hrant Dink’in fotoğraflarını çıkarmamı istedi. Bu dönemde tam tarihini hatırlamasam da Erhan ’Bir cinayeti önledim’ dedi. Ters ters bakınca, ’Gerçi bu cinayeti yaptıracak olan da bendim’ dedi. Ama hangi cinayeti önlediğini sormadım. Çünkü emniyetle ilişkisi olduğunu söylerdi. Temmuz 2006’da Erhan Tuncel ile aynı evde kalmaya başladık. Bir gün Yasin Hayal ve O.S. eve gelerek Hrant Dink’in fotoğraflarını incelediler. Yasin Hayal fotoğraftaki şahsın kafir olduğunu, vatana ihanet ettiğini söyledi. Erhan her yerde kameraların olduğunu, O.S.’nin yüzünü saklaması gerektiğini söylüyordu. O.S. ise dinliyordu. Hrant Dink isimli şahsa bir şey yapılacağını anladım. Ancak Erhan’ın emniyet ile ilişkili olduğunu düşündüğümden bir yorumda bulunmadım. O.S. bir gün yanıma gelerek o işi yapacağını söyledi. Ancak yapacaklarına fazla inanmadım. O.S. ile daha sonra çay içtik. Çayın parasını da ben verdim. O.S. ’Bugünlerde herkes bana para ve hediye veriyor’ dedi.

MİT’E SOKACAĞIM Erhan Tuncel’in Elazığ’dan Mehmet isminde bir arkadaşı gelmişti. Erhan bana bu arkadaşını MİT’e sokacağını, MİT’te bir görevlinin de yardımcı olacağını söyledi. Erhan daha sonra arkadaşı askerlik yapmadığı için MİT’e almadıklarını ve Elazığ’a geri döndüğünü söyledi.

AZ CEZA İLE KURTARIRIM 19 Ocak’ta Erhan geldi ve gülümseyerek ’O.S. Hrant Dink’i vurdu’ dedi. Bana, (BBP’den Yaşar amca onunla konuşup O.S.’yi teslim etmeyi düşünüyorum. Bu olayı Trabzon’da herkes biliyor. Yasin Hayal’i az bir cezayla kurtaracağım. Bu olayı çözeceğim. Karşılığında emniyetten diplomamı isteyeceğim) dedi.

TV’DEN ÖĞRENDİM O.S. ve Yasin Hayal’in yakalandığını televizyondan öğrendim. Erhan da geç saatlere kadar eve gelmemişti. Jandarma Astsubay S.Ş.’yi arayıp ’Erhan yakalandı mı?’ diye sordum. O da ’Erhan birşeye karışmadı ki yakalansın’ dedi. Erhan’la aynı gece telefonla görüştük. Bana ’Merak etme geleceğim’ dedi. 21 Ocak sabahı uyandığımda Erhan evde uyuyordu. 11-12 gibi uyandı. ’Gece emniyetteydim. Bana gelen ifadeleri okuttular. Fikrimi aldılar ve bıraktılar. Merak edecek birşey yok’ dedi. Bir gün sonra eve polis baskın yaptı ve bizi gözaltına aldı."

Erhan da Yasin de bana bir şey söylemedi

GAZETECİ Hrant Dink Cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan, BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan, cinayetten haberi olmadığını söyledi. Savcılık tarafından dün serbest bırakılan Yaşar Cihan, polisteki ifadesinde "Erhan Tuncel’i ve Yasin Hayal’i tanırım. Zaman zaman Alperen Ocakları’na ve partiye gelirlerdi. Ne Erhan ne de Yasin, bana Dink cinayeti ile ilgili bir şey söylemedi" dedi. Yaşar Cihan’ın oğlu Hakkı Bahadır Cihan da ifadesinde Erhan Tuncel’i güvenilir bulmadıkları için Alperen Ocakları’ndan dışladıklarını söyledi. Cihan, Yasin Hayal ile Mc Donald’s’ın bombalanması olayı yüzünden yattığı cezaevinden tahliye olduktan sonra görüştüğünü ve nasihat ettiğini belirterek şunları söyledi: "Cezaevinde tanıştığı İBDA-C örgütü üyelerini övdü. Onun adam olmayacağını anladım. Kendisine duyduğum arkadaşlık bağım bitti."

BBP MKYK Üyesi Halis Egemen de ifadesinde, Erhan Tuncel’in Alperen Ocakları’nda sürekli kargaşa ve hizip çıkarttığını anlattı. Ogün Samast’ı tanımadığını anlatan Egemen, Yasin Hayal’in ise ailesine giyecek yardımı yaptığını ve cezaevinden çıkarken nasihatta bulunup doğru işler yapması için uyardığını belirtti.

Tuncel’in muhbirliği şaşırtmış

ERHAN Tuncel’in polis muhbiri olduğunun İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusunda ortaya çıktığı ileri sürüldü. İstihbarat Daire Başkanlığı’nın, İstanbul Emniyeti ile paylaşmadığı bu bilgi iletildiğinde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun çok şaşırdığı iddia edildi. Tuncel’in muhbir olduğu bilgisinin tutanağa geçirilip geçirilmemesinin de tartışıldığı ve muhbir olduğunun İstanbul Emniyeti tarafından tutanağa yazıldığı öğrenildi.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 10:44:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?