5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Ahşap kullanımı düşüyor

Son yıllarda ağaç ürünlerinin yerine alternatif olabilecek birçok ürün geliştirilmiş olması ve bu ürünlerin kullanım oranının gün geçtikçe artması ve özellikle de inşaatlarda ahşap kullanım oranının gün geçtikçe düşmesi sektör temsilcilerini zora sokuyor.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ağaç ürünleri imalatı ve ticareti ile uğraşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis üyesi Mustafa Durmuş, sektördeki küçülmenin işsizliği tetiklediğini, marangozculuğun ve biçki atölyelerinin de gün geçtikçe azaldığını söyledi. Son yıllarda ağaç ürünlerinin yerine alternatif olabilecek birçok ürünün geliştirildiğini ve bu ürünlerin kullanım oranının gün geçtikçe arttığını kaydeden Durmuş “Geliştirilen bu ürünler ağaç ürünlerinin sıcaklığını, yumuşak dokusunu, doğallığını ve canlılığını karşılayamadı. Örneğin köyümüze yaylamıza gidip ahşaptan yapılma evimizde geçirdiğimiz bir gün ile şehirde betonarme yapılmış bir evde geçirilen gün arasındaki farkı hepimiz hissederiz veya yemek yemeye gittiğimizde bile odun ateşi ile pişeni tercih ediyoruz. Yangın açısından bile bakıldığında çelik konstrüksiyonlu bir bina yangında çeliğin ergime sıcaklığına ulaştığı anda çöküyor oysa ahşap yangında öze indikçe kömürleşme olduğundan ana iskeletin ayakta kalması daha uzun süre alıyor. Depremde ahşap binalar esneme kabiliyeti ve diğer özellikleri dolayısıyla da daha uygun hale gelebiliyor” dedi.


Önümüzdeki günlerde doğalgazın Trabzon’da kullanılmaya başlayacağını kaydeden Durmuş “İlimizde doğalgaz kullanıma başladığında; yakacak olarak kullanılan ağaç toz ve talaşları, kullanılmayan parçalarda bir artış olacaktır. Bu ürünlerin ve bölgemizde yetişmesi çok çabuk olan kızılağaçların da değerlendirilebileceği, bir tesisin teşvik imkanlarından, şirket birleşmelerine sağlanan özel indirimlerden ve KOSGEB desteklerinden yararlanılarak yapılmasını bölgemiz açısından uygun zaman da yapılan önemli bir yatırım olarak görüyorum. Piyasalardaki durgunluk bütün sektörleri etkilediği gibi bizim sektörümüzü de etkilemiştir” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2009 Pazartesi 12:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?