4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

AIDS'den korunmanın yolu!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Türkiye genelinde prezervatif kullanım oranının yüzde 5 gibi çok düşük bir düzeyde olduğunu belirterek, cinsel hastalıklardan korunmak için bu oranın artırılması gerektiğini belirtti. 

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı (TÜSP) kapsamında yürütülen "Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve HIV/AIDS Hakkında Halkı Bilinçlendirme Projesi" çerçevesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı, Trabzon'da yapıldı. Aksular Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin'in Hopa İlçesi'nden 30'u aşkın sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı. Toplantının açılışı konuşmasını yapan Proje Genel Koordinatörü Murat Bayramoğlu, proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. Projenin amacı hakkında konuşan Bayramoğlu, genel hedeflerinin, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından Karadeniz Bölgesi insanını korumak ve bu korunmayı bir davranış haline getirmek olduğunu belirtti.

 Bu çerçevede bölgede bulunan sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluk düştüğünü kaydeden Bayramoğlu, yapılan çalışmalarla ve el birliğiyle daha sağlıklı bir toplum meydana getireceklerine ve gelecek kuşakların bugün yaşanan sıkıntılardan daha az etkileneceğine olan inancının tam olduğunu ifade etti. Cinsel hastalıklardan korunmanın en etkili yönteminin prezervatif kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu dile getiren Bayramoğlu, projenin temel amaçlarından birinin de bölgedeki mevcut prezervatif kullanımını yüzde 15 arttırmak olduğunu ifade etti. 

Daha sonra konuşan KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoliji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Aydın ise, Türkiye'de yapılan bilimsel çalışmaların, AIDS ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar konusunda Doğu Karadeniz toplumunun ülkedeki en yüksek bilgi birikimine sahip bölge olduğunu gösterdiğini, ancak bu bilgilerin uygulamaya konulmadığını söyledi. Türkiye genelinde AIDS'ten korunmak için prezervatif kullanım oranının yüzde 5 olduğunu kaydeden Doç. Dr. Aydın, bu oranın Karadeniz Bölgesi'nde de hemen hemen aynı olduğunu, yapılacak bilgilendirme çalışmalarıyla prezervatif kullanımının yaygınlaştırılmasının cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada çok önemli olacağının altını çizdi. 

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'in Hopa İlçesi'nde uygulanan projenin Nisan 2007'de sona ereceği belirtilirken, proje bünyesinde toplam 16 eğitimci doktor bulunduğu kaydedildi.
iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 05:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?