30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

AKP'den su zammına tepki

AK Parti Trabzon Merkez İlçe Başkanı Ergin Aydın, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun seçimden önce ‘suyu ucuzlatacağım’ diyerek halktan oy topladığını ancak şimdi buna aykırı davrandığını ileri sürerek maliyeti 80 kuruş olan suyun yüzde 112,5 zamla Trabzon halkına 1,70 YTL’den satıldığını kaydetti.

Trabzon Belediye Meclisi’nin 9 Kasım Cuma günü yapılan oturumunda alınan içme suyuna yüzde 20 oranında zam yapılması karanının tartışmaları sürerken, AK Parti Trabzon Merkez İlçe Başkanı Ergin Aydın, Trabzon Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili İsmail Kemerkaya ve Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi AK Parti Belediye Meclis Üyesi Metin Öztürk ile birlikte basın toplantısı yaptı.

Trabzon Belediyesi’nin 2008 yılı bütçesi ve su zammı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aydın, Trabzon Belediye Meclisi’nin 9 Kasım Cuma günkü oturumunda suya yüzde 20 yapılması yönünde bir karar alındığını hatırlattı. Trabzon’un CHP’li Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun seçimden önce su faturalarının el yaktığını ve seçilmesi durumunda suyu ucuzlatacağını söyleyerek halktan oy istediğini ileri süren Aydın, “Cuma günü yapılan toplantıda CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla suya yapılan yüzde 20 oranındaki zam, Trabzon halkının büyük kısmının tepkiyle karşılanmıştır. Bu durum karşısında, daha önce seçim beyannamelerinde su faturalarının el yaktığını ifade edip ‘seçildiğimde suyu ucuzlatacağım’ diyerek Trabzon halkından oy toplayan Belediye Başkanı, şimdi halkın su zammına gösterdiği tepkiler üzerine kendini mesnetsiz ve dayanaksız olarak savunmaya başlamıştır. Daha önce 2005 yılında kendi isteğiyle suya yapılan yüzde 15’lik zammın yüzde 5 oranında halka yansıdığını beyan edip yapılan su zammının sadece maliyetleri karşıladığı ve su gelirlerinin 2000 yılında belediye gelirlerinin yüzde 40’ını teşkil ederken 2007 yılında yüzde 30 seviyelerine düştüğünü ifade etmektedir” dedi.

Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun açıklamalarıyla kamuoyunu yanılttığını iddia eden Aydın, “Belediye Başkanının dediği gibi su gelirlerinin son yıllarda belediyenin yıllık gelirleri içindeki payının yüzde 30 oranlarına düşmüş olması doğrudur. Ancak 2000 yılında yüzde 40 olan su gelirleri yanında İller Bankası’ndan belediyeye gelen paylar tamamen siyasi nedenlerle kısılmıştı ve dolayısıyla gelirlerin yüzde 10’unu bile teşkil etmiyordu. Tabii ki bu durumda en büyük gelir kalemi olarak su gelirleri gözüküyordu. Ancak 2000 yılından beri su gelirlerindeki oran hep aynı kalmıştır. AK Parti iktidar olduğundan beri bütün belediyelere nüfusları oranında hakkaniyetle gönderilen İller Bankası paylarındaki artışlar, belediye gelirlerini artırdığı gibi su gelirlerinin genel giderler içindeki oranını rakamsal değil, oransal olarak düşürmüştür” diye konuştu.

Belediye Başkanı Canalioğlu’nun yapılan zammın ‘suyun maliyetini bile karşılamadığı’ yönündeki açıklamalarına da cevap veren Ergin Aydın, bu iddianın doğru olmadığının altını çizerek şunları kaydetti: “Belediyenin su artıma tesislerinden günlük 110 bin metreküp, yıllık 40 milyon metreküp su şehir şebekesine basılmaktadır. Bu 40 milyon metreküplük sudan yüzde 60’ı oranındaki miktarı, kaçak olarak alt yapıda kaybolan su ile diğer park bahçeler gibi sosyal amaçla harcanan su olarak çıkarırsak yıllık olarak mesken ve işyerlerine akıtılan su miktarı 16 milyon metreküp civarındadır. Suyun maliyetini ortaya koyacak ikinci temel ayağı olan su hizmetlerinin toplam giderleri yıllık 13 milyon YTL civarındadır. Şimdi dikkat edin, 13 milyon YTL’yi 16 milyon metreküp suya böldüğümüz zaman 1 metreküp suyun maliyeti yaklaşık 80 kuruş çıkar. Yüzde 20 zamma kadar belediye bu 80 kuruş maliyetin üzerine yüzde 60 kar payı koyarak suyu KDV’siz olarak meskenlere 1,30 YTL’den, yüzde 160 kar payı koyarak suyu KDV’siz olarak işyerlerine esnafa 3,05 YTL’den satarken, bununla yetinmeyip ‘suyu ucuzlatacağız’ diyen Başkan, üstüne üstlük suya yüzde 20 zam daha yapmak suretiyle israf ve siyaset ekonomisi uygulamak suretiyle iflasın eşiğine getirdiği belediyede açıklarını kapamak yolunu seçmiştir. En son haksız ve hukuksuz bir şekilde suya yaptığı bu yüzde 20 zam ile maliyeti 80 Ykr olan suyu, Trabzon halkına KDV ve Çevre Temizlik Vergisi yansımasıyla birlikte 1,70 YTL’den içirecektir. Yani Belediye Başkanı, maliyeti 80 Ykr olan suyun üzerine fahiş bir şekilde yüzde 112,5 zam uygulamış olmaktadır. Şimdi soruyoruz. Bu zamlı su, nasıl maliyetin altında kalmaktadır?”şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkan Vekili İsmail Kemerkaya ise suya yapılan zammın hukuksuz olduğunu ileri sürerek şu ifadeleri kullandı:“Suya zam konusu ilk olarak gündeme geldiğinde bunun hukuksuz olduğunu kalkıp söyledim. Suya zam konusu Ekim ayı oturumunda Plan Bütçe Komisyonu’na gönderildi. Komisyon bu konuyu inceledi. Suyun maliyeti konusunda 127 kuruşluk bir maliyet çıkartıldı. Komisyon üyelerimiz bu maliyeti çok fazla buldu. İlgili müdürlüğe bir yazı yazarak bu rakamın nasıl elde edildiğini sordu. Bu soruya cevap gelmeden Başkan Canalioğlu, kendi isteğiyle konuyu gündeme getirdi. Bizi oraya bu halk Trabzon’un menfaatleri için gönderdi. Bilmediğimiz bir hesapla ortaya getirilen zam teklifine ‘evet’ dememiz mi bekleniyor? Bunu yapmayız.”

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi AK Parti Belediye Meclis Üyesi Metin Öztürk de Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun 6 aydır komisyonlarda bekleyen konuları meclisin gündemine getirmediğini belirterek, “Belediye Başkanı 6 aydır komisyonda bekletilen konuları Meclis gündemine getirmiyor ama su zammını kendi isteğiyle meclise getiriyor. O halde içkili yerler meselesini Başkan kendi isteğiyle gündeme getirsin. Biz suyla ilgili yaptığımız maliyet araştırmalarında 80 kuruşluk bir rakamı tespit ettik. Trabzon halkı suyu yüzde 60 pahalı içiyor. Başkan göreve gelmeden önce ‘ucuz ve temiz su’ diyordu. Ama bugün bölgenin en pahalı suyun tüketildiği illerin arasında Trabzon yer alıyor” diye konuştu.

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ergin Aydın, AK Parti olarak sorumluluklarının bilinciyle hareket ederek hukuka aykırı gördükleri su zammının kaldırılması için yasal yollara başvuracaklarını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 19:23:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ertuğrul Murat IP: 78.175.147.xxx Tarih : 9.05.2008 10:06:29

Sayın başkanıma muhalefet olsun diye herşeyi yapıyorlar sizde Allah korkusu varsa onu takdir edin yiğidin hakkını yemeyin!